Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Verksamhetschef räddningstjänsten Lilla Edet Göran Andersson. Bild: Andreas Engblom

15 av 17 deltidsbrandmän har lämnat in avskedsansökan

Missnöjet med att det nya avtalet som gör att OB-tillägget försvinner gör att 15 av Lilla Edets 17 deltidsbrandmän har lämnat in sin avskedsansökan.

I det nya avtalet som börjar gälla vid årsskiftet plockas både OB-tillägget och bilersättningen bort för deltidsbrandmännen. Ilskan och frustrationen över det nya avtalet gjorde att deltidsbrandmännen i Lilla Edet i går samlades till ett möte.

– På mötet i går bestämde sig 15 av deltidsbrandmännen att sluta. Därför har vi lämnat in våra avskedsansökningar till chefen. Vi som jobbar i Lilla Edet kommer att förlora 25 procent av lönen i och med det nya avtalet, säger en av deltidsbrandmännen.

Han beskriver situationen som samma som för de som jobbar på sjukhus.
– Vi hjälper också tredje man. Men fråga läkarna som jobbar kvällar och helger på sjukhus om de vill jobba utan OB. De skulle säga upp sig med en gång. Vi brandmän har världens farligaste jobb men ska få världens sämsta lön, fortsätter deltidsbrandmannen.  

Från den förste januari kommer det bildas ett nytt räddningstjänst förbund mellan Lilla Edets, Tjörns och Stenungsunds kommuner. Det nya förbundet gör att deltidsbrandmännen blir av med sin uppsägningstid och kommer att sluta den siste december.

Att en avskedsansökan lämnats in och att det finns ett stort missnöje bland deltidsbrandmännen bekräftas av verksamhetschefen.

– Det är lite drastiskt uttryckt, säger Göran Andersson verksamhetschef på Räddningstjänsten.

Har ni någon lösning på problemet?

– Nej, inte i nuläget.

Han säger att det blir svårt att fylla vakanserna och att Lilla Edets kommun inte kan gå brandmännen till mötes.

– Det blir det nya räddningstjänstförbundets uppgift att lösa. Vi jobbar med frågorna just nu för att få till en bra lösning, säger Göran Andersson.