Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

400-årsfirande för äldsta slussen

År 1607 invigdes Sveriges första sluss. I lördags, 400 år senare, var det dags att fira ett av kommunens mest betydande kulturarv med en rad aktiviteter runt om i Lilla Edet.
Närmare hundra personer hade samlats på lördagsförmiddagen vid Sveriges äldsta sluss som ligger lite undangömd på östra sidan av Göta älv. Den 400 år gamla slussen låg blank och stilla när kommunalrådet Bjarne Färjhage inledde firandet med att berätta om dess historia och betydelse för kommunen.
- Att Lilla Edet har Sveriges äldsta sluss innebär att vi har en viktig historia att luta oss tillbaka på. Slussen är vår stolthet och därmed en del av vår identitet, sa han.

Bjarne Färjhage passade även på att prata om kommunens visioner, och hur viktig vår historia är för vår framtid.
- Vi har mycket att vara stolta över i Lilla Edet, avslutade han och lämnade över mikrofonen till Ingvar Dyberg, sjötrafikområdeschef på Sjöfartsverket, som berättade om den nuvarande slussen och dess betydelse för näringslivet.
På plats fanns även Alfon Hagström, före detta underhållschef vid Vattenfall Västsverige, som fått platsen intill den gamla slussen uppkallad efter sig. Platsen invigdes 1990 vid hans pensionering och avtackning efter 40 tjänsteår.
Efter tal och underhållning av Lilla Edets musikförening begav sig de flesta besökarna till Sportfiskeklubben Laxens tält där det såldes kaffe och laxsmörgåsar.
Jan Edlund, gammal Lilla Edetbo men numera bosatt i Trollhättan, hade tagit sig till Sveriges äldsta sluss för att vara med och fira.

- Jag tyckte att det var värt att åka hit. Det är fantastiskt att Lilla Edet har Sveriges äldsta sluss och för mig är det givet att det ska uppmärksammas.
Det som lockade ut flest människor under dagen var båten M/S Elfkungen. Vid Ströms sluss stod både barn och vuxna i väntan på att få åka en gratis båttur längs med älven. En av dem var Kjerstin Lindell från Sjuntorp.
- Dagens firande har varit mycket trevligt. Orkestern spelade bra, laxsmörgåsarna var goda och idén med båten var riktigt käck.

Kjerstin Lindell brukar inte åka till Lilla Edet så ofta, men just i dag tyckte hon att det var värt ett besök.
- Man tänker aldrig på att Sveriges äldsta sluss faktiskt ligger här, så det var intressant att komma hit och titta på den, säger hon innan det blir dags att kliva ombord.
I centrum utanför Folkets hus pågick helt andra aktiviteter. Där anordnades en kaninhopptävling av Tvåstad-Dals Kaninavelsförening. Tävlingen hade 20 deltagare och i burarna på gräsmattan fanns omkring 80 kaniner.

Precis intill tävlingsbanan satt Moa Embreus från Sjuntorp med kaninen Blaxtorp Wasabi i famnen och väntade på sin tur att få hoppa. Men det var inte den enda kaninen hon ställde upp med. Moa hade med sig 12 kaniner och det var absolut inte första gången hon tävlade.
- Jag har tävlat i ungefär 4 år. Men ibland är det fortfarande svårt att få kaninerna att hoppa, säger hon.
Kaninhoppningen fortsatte under hela eftermiddagen men själva firandet av Sveriges äldsta sluss avslutades redan vid tvåtiden på Lilla Edet-bron där SFK Laxen invigde sitt nya trapptorn.