Gunnar Stendahls son, Jan Stendahl, har originalet av medlemskortet som Muhammad Ali signerade.
Gunnar Stendahls son, Jan Stendahl, har originalet av medlemskortet som Muhammad Ali signerade.

Alis arv lever i BK Fighter, skrev på för Edet-klubben 1977

Muhammad Ali dog i en ålder av 74 år, nyligen begravdes han i hemstaden Louisville i USA. Han var en av världens mest kända personer och hans arv lever vidare i många delar av världen – till exempel i den lilla boxningsklubben BK Fighter i vilken han blev medlem 1977.

ANNONS
|

Det sägs att Muhammad Ali var medlem i endast en boxningsklubb – den i hemstaden Louisville i delstaten Kentucky i USA. Men det är inte riktigt sant. Här är bildbeviset på att han också var medlem i Lilla Edet-klubben BK Fighter.

Pertti Wassenius, med flera olika uppdrag i klubben under många år, minns historien om hur den gode vännen och boxaren samt dåvarande klubbsekreteraren Gunnar Stendahl fick världsstjärnan att krita på för BK Fighter. Förmodligen skedde detta i samband med Alis TV-intervju med Jörn Donner som SVT i Göteborg producerade.

– Gunnar ville verkligen inte missa tillfället att ta kontakt med Ali, berättar Pertti Wassenius.

ANNONS

Bland pressfolk och det följe som alltid uppstod i Alis närhet lyckades Gunnar Stendahl ta sig fram till Ali – och faktum är att världsstjärnan kände igen Gunnar då de båda träffats året före i Tyskland.

– Gunnar visade upp någon slags presslegitimation och sa att han var journalist från Lilla Edet Posten och tjatade sig in i hotellet där Ali och hans sällskap befann sig. Ja, han gick inte att stoppa, han löste alla problem. Han var sådan Gunnar. Och till slut fick han kontakt med Ali, de båda gick undan en stund och lite senare signerade han två stycken medlemskort för BK Fighter.

 Pertti Wassenius har sparat urklippet från Lilla Edet Posten, där berättas historien om hur det gick till när Muhammad Ali skrev på för BK Fighter. Boxningslegenden dog i juni i år och Pertti tyckte att historien var värd att ta upp på nytt.
Pertti Wassenius har sparat urklippet från Lilla Edet Posten, där berättas historien om hur det gick till när Muhammad Ali skrev på för BK Fighter. Boxningslegenden dog i juni i år och Pertti tyckte att historien var värd att ta upp på nytt.

Pertti försäkrar att historien är helt sann:

– Gunnar Stendahl hade fruktansvärt stor beundran för Ali, om han levt i dag tror jag faktiskt att han hade åkt på Alis begravning. Han var landslagsboxare, var ärligheten själv och skulle aldrig ha hittat på en sådan historia.

Även Gunnar Stendahls son, Jan Stendahl, bekräftar sanningshalten av händelsen för TTELA.

Enligt medlemskortet, som finns avbildat i ett av Perttis urklipp från Lilla Edet Posten, sträcker sig medlemskapet från 1977 till 2077.

I tidningsartikeln står det att läsa följande: Ali förklarade samtidigt mycket allvarligt att BK Fighter kan känna sig hedrad. Tungviktsmästaren är nämligen bara medlem i hemmaklubben i Louisville. Artikeln avslutas för övrigt med följande repliker:

ANNONS

– Är du en boxare, frågade Ali när han fick syn på Gunnar, som förstås svarade ja.

– Kom igen, så får jag se då, replikerade Ali och höll ut sin vänstra handflata.

Stendahl pumpade in en femetta med högerlabben och Ali simulerade en knockout.

– Very good, sa Ali när han hämtat sig.

Boxningsexperten Olof Johansson menar att Muhammad Ali var hedersmedlem även i andra klubbar.

– Som amatör bytte aldrig Ali klubb utan tillhörde hemmaklubben. Men hedersmedlem är han även i Majornas Boxningsklubb som arrangerade hans vistelse när han besökte Göteborg. Men det förvånar mig inte att Stendahl sökte upp Ali i Göteborg, förklarar Olof som kände Gunnar Stendahl.

Frågan är dock hur man ska bedöma underskriften – det står medlemskort, inte hedersmedlem, där Ali skrivit på. Och därmed kanske det går att påstå att Muhammad Ali faktiskt var medlem i ytterligare en klubb, vilken han naturligtvis aldrig tävlade för eller representerade på något vis.

Nåja, Pertti Wassenius menar att det inte var någon stor sak att Ali en gång skrev på för BK Fighter.

– Det var mest en kul grej då.

Klubben har knappast haft någon kontakt med Ali efter den där påskriften 1977 och den ledde egentligen inte till någonting särskilt. Men Pertti tycker att storyn fick ett nytt ljus efter Alis bortgång den 3 juni 2016.

ANNONS

Och goda historier har ju en förmåga att leva vidare, som de alltid gör när hjältar dör.

ANNONS