"Behörighet inget stort problem"

Lärarbehörigheten går ner i samtliga av Lilla Edets skolor från förra läsåret till det innevarande. Lärarbehörigheten är bland de lägsta bland regionens kommuner.

ANNONS
|

I gårdagens TTELA skrev vi om lärarbehörigheten i skolorna och att Lilla Edet är en av kommunerna som tappar behöriga lärare.

Skolverkets statistik visar att Lilla Edet har tappat 9 procent behöriga lärare från läsåret 2016/2017 till 2017/2018. Mest på Fuxernaskolans högstadium (-15 procent) och Ryrsjöskolan (-22 procent).

Privatskolan Nya Skolan, med 54 procent behöriga lärare, drar ner det totala snittet.

Lärarbrist

Leif Gardtman, bildningschef, är väl medveten siffrorna vars allra största orsak är lärarbrist. Men det finns också andra förklaringar:

– Om vi räknar bort Nya Skolans siffror så hamnar vi ungefär på rikssnittet i de kommunala skolorna. Vi är också en liten kommun, vi har 90 lärare. Om några få väljer att flytta ger det högt procentuellt utslag. Vi har också haft hög omsättning.

ANNONS

Lärarnas beteende har också ändrats.

– Förr var det vanligare att lärare stannade kvar hela terminen ut. Nu händer det att de slutar mitt i en termin, en del blir headhuntade, och när det saknas lärare så blir de givetvis svåra att ersätta.

Vill jobba annorlunda

Personalen i Lilla Edet är på gång att jobba på ett annorlunda sätt för att bättra resultaten i skolorna, möjligen kan det leda till ytterligare omsättning, resonerar Gardtman.

Lärarbristen är ett faktum och vissa kommuner lockar med högre löner vilket ökar benägenheten att flytta.

– Vi ligger dock inte lågt i snittlön, men lönen betyder heller inte allt. Vi ska jobba framåtsyftande tillsammans med facken, säger Gardtman.

Junita Eklund är rektor på Fuxernaskolans F-6 och hade rektorstjänsten på Ryrsjöskolan, en F-6 skola med cirka 10 lärare, fram till januari i år.

Inget bekymmer

– Ryrsjöskolan är en liten enhet. En gick i pension förra året, en klarade nyligen sin legitimation, och en har ännu inte fått sin lärarlegitimation. Det är väl det som visar sig i statistiken, säger Junita Eklund.

Lärarbehörigheten ökar i 19 av 49 kommuner i Västra Götalands län. Dals-Ed, Färgelanda och Lysekil tappar tillsammans med Lilla Edet.

Men att behörigheten skulle vara ett bekymmer är inget som Junita Eklund känner igen i skolans vardag.

ANNONS

Utbildade lärare

– Vi tycker inte det är ett särskilt stort problem på de enheter jag känner, och jag tror att jag kan tala för kollegorna på Tingbergsskolan också, säger hon och fortsätter:

– Det är åtminstone inget som vi rektorer har uppmärksammat eller som känns akut. På Fuxernaskolans F-6 är det visserligen 3-4 lärare som saknar legitimation, men det är utbildade lärare som saknar legitimation. Det kanske fattas en uppsats för dem eller så är de på gång att få sin legitimation, det kan ta lite tid att få det ibland. Vi har också behöriga lärare som har lektioner i vissa ämnen som de inte har behörighet i.

ANNONS