BILDALBUM: Skogs- brand under kontroll

I Västerlanda rasade en större skogsbrand i högt belägen terräng på söndagseftermiddagen.

ANNONS
|

- Nu har vi ganska bra koll på situationen. Branden har inte spridit sig från höjden och det har brunnit på ett område ungefär 50 gånger 50 meter. Nu släcker vi mindre bränder som blossar upp då och då, sade räddningstjänstens yttre befäl Peter Grönros vid 17-tiden.

Orsaken till branden är inte känd och det ska inte finnas några uppgifter på att någon kommit till skada. Inte heller några byggnader skadades eller hotades under branden.

Men den var svårsläckt.

– Det kommer ta tid att släcka branden, arbetet kommer inte vara färdigt i dag. Vi kommer att ha bevakning hela natten och sedan slutföra släckningsarbetet på måndagsmorgonen, sade Lars Strandh, ställföreträdande räddningschef för räddningstjänsten i Stenungsund, till gp.se på söndagskvällen.Räddningstjänsten larmades vid 13.30-tiden. I det läget var omfattningen oklar och fortfarande efter en och en halv timma kunde man inte avgöra hur stort brandområdet var. Bland annat eftersom brandmännen hade svårt att ta sig fram i den bergiga terrängen på en höjd mellan Göta älv och länsväg 625. Dessutom låg röken mycket tät.

ANNONS

En släckbil och en tankbil vardera från Stenungsund och Lilla Edet var på plats i inledningsskedet, samt ett 20-tal brandmän. Klockan 15.20 kallade räddningstjänsten på förstärkning från Sjuntorp och man fick hjälp av skogsbrandflyget för att från ovan kartlägga brandens omfattning.Markägarna fick ta över ansvaret under natten till måndagen, eftersom läget då hade lugnat ned sig.

På måndagsmorgonen skulle en sista kontroll av området göras, innan räddningstjänsten sannolikt tar hem sin utrustning.

ANNONS