Branden i Hjärtum har blossat upp på nytt

Räddningstjänsten hoppas på regn i helgen. Först då räknar man med att skogsbranden utanför Hjärtum är helt släckt.

ANNONS

Det är branden i Hjärtum som blossat upp igen. En skogsbrand är normalt mycket lugnare på natten, vilket det blev även i natt, berättar Lars Strandh, som är räddningschef i beredskap vid Södra Bohusläns räddningstjänst förbund.

– Men det som var ovanligt, var att det blåste och det blev en vindkantring, säger han.

Räddningspersonalen på plats fick omgruppera sig och fler styrkor fick larmas ut.

– Det var några timmars arbete i natt att slå ner de öppna lågorna som blev, säger Lars Strandh.

– Det är 100 x 150 meter som brunnit. Tre enheter är på plats och vi ska gå ner till två, säger Daniel Svensmark, ledningsoperatör vid räddningstjänsten Storgöteborg.

ANNONS

Det är styrkor från Stenungsund som är på platsen.

– Vi kommer att vara kvar under dagen, men jag vet inte hur länge, säger Daniel Svensmark.

Enligt Dan Lindqvist, larmoperatör vid räddningstjänsten Storgöteborg, ska det ha blivit öppna lågor igen och det berodde på att det blåste mycket under gårdagskvällen och natten.

Strax efter lunchtid meddelar Erik Leveau, räddningschef i beredskap vid Södra Bohusläns räddningstjänst förbund, att man räknar med att jobba vidare med branden under hela onsdagen.

– Den är inte släckt ännu, men vi håller begränsningslinjerna. Det är så pass stort så det här kommer ta lite tid att släcka. Det blåser rätt så mycket nu och det är lite otrevligt. Men enligt prognosen ska det inte blåsa så mycket inatt så vi hoppas på det, säger Erik Leveau.

Fortfarande vid 19.30-tiden under onsdagskvällen var man kvar med runt 15 personer från räddningstjänsten. Branden sprider sig inte mer men man räknar med att fortsätta släcka fram till 22-tiden.

– Det glöder i flankerna så vi släcker av på tre fronter, säger han.

Under natten kommer man att bevaka området och fortsätta släckningsarbetet under torsdagen igen.

– Sedan får vi gå på det i morgon igen, säger Erik Leveau.

ANNONS

Under torsdagsmorgonen är räddningstjänsten fortfarande kvar på platsen. De räknar med att vara kvar ytterligare några dagar.

– Vi kommer fortsätta i dag och i morgon. Just nu jobbar vi med glödbränder och jobbar på tre flanker. Vi hoppas att det ska regna på lördag så det släcker på, säger Erik Leveau.

Räddningstjänsten uppskattar brandområdet under torsdagen till 15-16 hektar.

Fotnot: TTELA skrev på morgonen att det var i Nygård som branden blossat upp igen, enligt uppgifter från räddningstjänsten Storgöteborgs ledningscentral. Uppgifterna dementeras av personal på plats och enligt räddningschefen så är det i Hjärtum det ska ha skett.

LÄS MER:"Det är klart att man blir orolig"

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS