Cecilia Frisk: Första julen utan mamma

”Det är så konstigt Cecilia”, har min 81-åriga mamma upprepat under hela detta pandemiår. Och jag håller verkligen med! 2020 kommer gå till historien som ett av det mest konstiga, utmanande och komplexa åren för de flesta sedan efterkrigstiden.

ANNONS
|

För egen del, som skonats från egen covid-19-sjukdom samt med vänner och släkt som endast fått milda symptom, har det varit viktigt och är fortsatt nödvändigt att anpassa sig till fysiska avstånd, näthandel av mat och julklappar samt umgänge med nära utomhus.

MEN, känslomässigt nu till jul är det svårare!

För mig blir det första gången på 55 år (alltså hela mitt liv…) som jag inte tillbringar julen med mamma. Av säkerhetsskäl blir det inget besök från barn och barnbarn i år. Säkerhetsskäl är ett ord som jag och många med mig aldrig tidigare i livet behövt använda i umgänget med våra föräldrar och svärföräldrar.

ANNONS

Det känns svårt! Och kommer troligen kännas ännu svårare när vi kör videosamtal på julafton med den närmaste släkten från olika delar av landet.

Jag vill krama henne!

Jag vill ta med färska havsdelikatesser till henne!

Jag vill ge henne glädjen att prata med alla barnbarn, som är så viktiga för henne!

MEN, för att värna hennes hälsa och respektera vårdpersonalens stora belastning går det inte – hur mycket vi än vill.

En tröst för mig är att jag har den stora förmånen att kunna fira hemma i en liten social bubbla med vuxna barn, make och hund.

Mamma får, liksom många i hennes situation, fira jul och nyår ensam.

En annan tröst, som värmer mitt hjärta, är att vi på TTELA under december gjort julskillnad på helt nya sätt – inspirerande av både min mammas och mormors idoga och ideella arbete för i Röda Korset i Värmland.

TTELA:s och Röda korsets julklappsinsamling för behövande barn här blev som sagt en stor succé. Liksom de lokala företagens julhälsningar, som gav hela 57 500 kronor till Röda korset i Vänersborg och Trollhättan, som ska användas för att skapa ljusglimtar för familjer här.

Kombinationen av våra två organisationer – oberoende, obundna och opolitiska – gav en trovärdighet som du som tittare och läsare uppenbarligen uppskattade med fantastiskt fin givmildhet, som gör mig otroligt stolt!

ANNONS

Min erfarenhet av Röda korsets insatser, via mormor och mamma, borgade för en grund som Marianne Barrljung, från Röda korset i Vänersborg, så väl har både bekräftat och fördjupat. Den insats som hon och organisation gör för bland annat asylsökande flyktingar i vårt område är enormt viktig!

Efter att förra veckan ha överlämnat tusentals julgåvor och checken med företagarnas gåvosumma, diskuterade Marianne och jag vikten av lokala insatser för flyktingar och ensamkommande unga i ett hårdnande migrationsklimat.

Inspirerad av Marianne Barrljungs och andra volontärers ideella arbete kommer jag fortsätta att verka för bevakning och granskning av dessa frågor, liksom att lyfta fram de exempel som verkar för att främja integrationen i vårt samhälle. OCH som aktivt motverkar rasism och segregation!

Avslutningsvis lånar jag en berörande textrad från Så mycket bättre-aktuella artisten och låtskrivaren Markus Krunegård:

”Mänsklig värme, snälla kom närmre!”

Det behöver vi alla nu!

Var rädda om varandra, dig själv och alla andra – så kommer vi tillsammans igenom detta!

God Jul & Gott Nytt År!

I år blir julen annorlunda, men det finns det som värmer extra. Som minnet från förra veckan då Ellinor Andersson, tf försäljningschef (till vänster), och undertecknad lämnade över de insamlade pengarna och julklapparna till Marianne Barrljung på Röda korset.

ANNONS
ANNONS