Cecilia Frisk: Vi kan inte blunda för grymheten

TTELA vill bidra till att det blir en debatt om händelser, som annars inte lyfts upp i ljuset. Genom att publicera berättelserna, som är både svåra och tunga, vill vi göra skillnad inte minst för de som drabbas.

ANNONS

Sexbrotten mot barn blir allt grövre och den senaste tiden har ett 40-tal barn blivit offer för sexförbrytare i vårt bevakningsområde. Det handlar om grymma och fruktansvärda brott som: utnyttjande av barn för sexuell posering, barnpornografibrott, våldtäkt mot barn och sexuellt ofredande.

Eftersom vi inte kan blunda för denna mörka sida av verkligheten publicerar nu TTELA en granskning om barnsexbrotten där de utsatta barnen och föräldrarna vågar berätta och vi kan med trovärdighet publicera.

LÄS MER:Lisa tvingades nakenposera på nätet i flera år: ”Kommer aldrig bli mig själv igen”

Granska viktiga frågor

När jag som ansvarig utgivare inför publiceringarna läste alla texter samt granskade bilder och videos föll tårarna. Det är lätt att förstå barnens känslor, som beskrivs så naket och ärligt i denna granskning. Det är också lätt att förstå föräldrarnas känslor genom att föreställa sig de egna reaktionerna om detta hade drabbat barn, som jag är nära.

ANNONS

TTELA satsar nu ännu mer på att granska viktiga frågor, som berör och engagerar människor i våra bevakningskommuner. Den senaste tidens publiceringar med granskningarna av viktmobbning från en pojklagstränare samt våldtäkten på en högstadietjej är exempel på detta.

Dessa och den nu aktuella granskningen om barnsexförbrytare och deras offer är exempel på där vi medvetet lyfter upp frågor och händelser, som ingen annan medieaktör gör här lokalt. Vi vill bidra till att göra skillnad genom att publicera berättelserna, som är både svåra och tunga och som påverkat de berörda oerhört mycket – ofta i det tysta. Vi vill också bidra till att det blir en debatt om dessa händelser, som annars inte lyfts upp i ljuset utan som det tvärtom oftast blundas för.

”Vågar ta tag i känsliga ämnen”

Är det då inte för jobbigt att läsa om och titta på berättelser om så allvarliga händelser?

Jo, säkert för vissa som hellre sticker huvudet i sanden. Men inte för oss på TTELA!

Vi vågar ta tag i känsliga ämnen. Och jag är fullständigt trygg med den process, som vi har under intervjuerna och inför publicering – helt baserad på de lagar vi har att följa och framför allt på de frivilliga pressetiska regler, som jag som ansvarig utgivare och hela min redaktion följer och värnar helhjärtat.

ANNONS

I de tre aktuella granskningarna har vi valt att anonymisera de berörda både i text och bild för att skydda dem. Deras berättelser är viktigare än att de framträder med både namn och på bild. Detta är dock mycket ovanligt för TTELA och ett beslut som jag fattar först efter en noggrann diskussion med journalister, redaktörer och framför allt de som berättar.

Personer med makt att besluta och påverka de aktuella frågorna namnges dock så klart alltid.

Jag återkommer till hösten med fler krönikor, som förtydligar TTELA:s publicistiska beslut och vårt journalistiska arbete före publicering då det är viktigt att fler lär sig och förstår hur noggrant vi jobbar.

ANNONS