Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Birgit Olsson, den 10 000:e besökaren på det mobila poliskontoret, blir uppvaktad av Niklas Hallgren och Lars-Åke Ringström.

Därför blev det tårta hos polisen idag

Birgit Olsson hade ett snabbt ärende hos polisen, men blev kvar en stund. Hon var den 10 000:e besökaren på det mobila kontoret.

Det var ingen vanlig dag på jobbet för mobila polisteamet idag. När Birgit Olsson kom till kontoret dukade de fram kaffe och tårta. Förutom de fyra närpoliserna så fanns även en del av polisledningen på plats.

– Du är vår 10 000:e besökare, så därför vill vi överlämna en blomma, sa Niclas Hallgren, polismästare Fyrbodal.

Birgit Olsson som var på väg till församlingshemmet för att förbereda eftermiddagens gemenskapsträff, blev lite försenad.

– Jag skulle breda smörgåsar, men det hinner jag nog ändå. Det passar ju bra med en blomsterbukett på bordet också, sa hon.

Från polisen är man väldigt nöjd med den mobila polisenheten, som fördelar sina dagar mellan Färgelanda, Munkedal, Ed och Lilla Edet.

– På fredagar fungerar vi som en fri resurs. Då kan vi åka dit där vi behövs, berättar Lars-Åke Ringström.

Han bemannar kontoret tillsammans med Lars Öhrström, Tommy Eliasson och Stefan Johansson. Tillsammans har de bland annat tagit hand om en bortsprungen hund, tagit biltjuvar i Lilla Edet, gripit en bedragare i Ed och nu senast fått fatt i en person som försökte sälja en stulen båt i Grebbestad.

– Det har varit tillfällen då vi har befunnit oss på plats, men vi finns ju här för att hjälpa till med alla polisiära frågor på orten, utom passhantering, säger Lars-Åke Ringström.

Claes Johansson, polisenhetschef för västra distriktet, ser mobila enheten som ett sätt att utveckla dialogen med medborgarna.

– Ett av polisens övergripande mål är att stärka allmänhetens förtroende och det gör vi genom dialogen. Jag tror jag vågar påstå att här är fler besökare på det mobila kontoret än då vi hade polisstation här, säger han.

Poliserna är mer tillgängliga och det kan vara lättare för folk att stanna till och prata än att uppsöka en polisstation.

De fyra närpoliserna får också beröm av Claes Johansson.

– För att det ska bli en bra verksamhet behöver vi personer som brinner för jobbet och det har vi.

Lars-Åke Ringström är en av dem.

– Det fanns en viss skepsis hos folk i början. Men det har blivit riktigt bra. Vi är ett komplement till närpolisverksamhet och man har lärt sig att vi är i Lilla Edet på torsdagar.

Ringström tror också att invånarna gärna kommer till mobila kontoret för de känner igen poliserna. Det blir inte så anonymt som att uppsöka en station eller ringa polisens växel.

Det mobila teamet får många olika frågor från Edetborna. Ofta rör det trafiken, körkort, rättsväsendet och just nu är det många funderingar kring vinterdäck.