Näl i Trollhättan
Näl i Trollhättan Bild: Andreas Olsson

Då öppnar NU-sjukvården upp igen

Platån är nådd och semestern är inplanerad. Nu planerar NU-sjukvården för att öppna upp för fullt och påbörja den inställda planerade vården.

ANNONS

Under måndagen avslutade NU-sjukvården och fackförbunden semesterförhandlingarna. Det nya är att semesterperioden sträcker sig från den sjätte juli till och med den 28 september och det är också startskottet då NU-sjukvården ska gå upp i full omfattning.

– Vi säger att från den 28 september ska vi gå upp i full omfattning. Det gäller att förbereda oss så pass väl så att vi kan dra igång direkt efter semestrarna. Det kan vara att planera var personalen ska arbeta men inte minst vilka patienter som ska få vård först, säger NU-sjukvårdens kommunikationschef, Niklas Claesson.

LÄS MER:Dödssiffran stiger i NU-sjukvården

Under våren har NU-sjukvården vidtagit en rad olika åtgärder för att utöka kapaciteten för coronasmittade. Det har inneburit att vissa avdelningar gjorts om och anpassats för att ta emot patienter som smittats med covid-19.

ANNONS

– Våren har handlat mycket om att bygga upp kapaciteten men nu kan vi blicka framåt. Vi ska göra vår fulla omfattning av vård samtidigt som vi ska vårda patienter med covid-19 och det är det som kommer bli det nya normala.

Återgår efter semestern

En del av de förberedelser som nu måste vidtas handlar om var personalen ska arbeta. När den planerade vården ställdes in flyttades personal mellan olika avdelningar för att tillgodose behovet på sjukhuset.

LÄS MER:Så omorganiserar NU-sjukvården när avdelningar stängs

– Många medarbetare behöver vara någon annanstans efter semesterledigheten. Exempelvis måste mycket av operationspersonalen tillbaka då flera behöver vara med och assistera vi operationer. Det pågår mycket arbete kring de här planeringarna nu så det är ingenting som är färdigt.

Vilken typ av vård som kommer att öppna upp först är i dagsläget oklart.

– Vi ska tillbaka till ordinarie omfattning men sen är det individuella prioriteringar. Men det gör varje verksamhet efter individuellt behov.

Den 19 maj kl. 10:00 fanns det totalt 303 inneliggande patienter med positiv covid-19, varav 79 på intensivvårdsavdelning (IVA), på sjukhusen i Västra Götalandsregionen.

NU-sjukvården:

51 personer varav 11 på IVA

Sahlgrenska Universitetssjukhuset:

161 personer varav 46 på IVA

Sjukhusen i Väster:

20 personer varav 6 på IVA

Skaraborgs sjukhus:

21 personer varav 10 på IVA

Södra Älvsborgs sjukhus:

49 personer varav 5 på IVA

Källa: VGR Data och analys

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS