Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Det gör ont i själen"

Lars Malm har stannat till på Inlandsbron för att se hur hans gamla arbetsplats försvinner bit för bit. – Det gör ont i själen, säger han.

Lars Malm jobbade hos Inland i 35 år. Han har många minnen från den tiden och har följt växlingarna i konjunkturen, uppåt och nedåt.

– Min första arbetsdag var 8 februari 1960. Då fick jag jobb i verkstaden.

Efter några år började Lars Malm som pannskötare i ångcentralen.

Han kom till Lilla Edet från Dalsland då han gifte sig. Hans fru jobbade först på påsfabriken, men fick sedan jobb hos Inland, hon också.

Han bor på Ström och efter pensioneringen i början av 1990-talet promenerar han ofta förbi kartongbruket. I slutet av förra året slutade det ryka ur skorstenarna och fabriksslamret tystnade.

Nu är det grävskopor och traktorer som slamrar. Sedan i våras har lars Malm följt nedmonteringen. Byggnad efter byggnad rivs.

– Jag har trivts så bra och aldrig ångrat att jag tog anställning på fabriken. Det var en fantastisk arbetsplats. Vi hade mycket roligt även om jobbet kunde vara slitsamt. Inland har betytt mycket för orten och gett folk arbete.

Samtidigt som det är med sorg i hjärtat som Lars Malm ser den successiva nedmonteringen så tycker han det blir väldigt fint utan den grå fabriksbyggnaden.

– Ibland frågade folk varför man inte kunde måla den? Men det fick man inte eftersom det inte fick vara ett tätt ytskikt.