Farid Tajik, Hamid Mazeri, Adil Kamalzada och Sami Panahi bor i Tingbergsskolans gamla högstadiedel, där det nu är flyktingboende för ensamkommande barn och ungdomar.
Farid Tajik, Hamid Mazeri, Adil Kamalzada och Sami Panahi bor i Tingbergsskolans gamla högstadiedel, där det nu är flyktingboende för ensamkommande barn och ungdomar.

"Det spelar ingen roll hur vi bor"

Lite stök med många på trång yta och lite hälsoproblem till trots, hur de bor spelar inte så stor roll i väntan på asylbesked. – Det är så svårt att vänta, säger Adil Kamalzada.

ANNONS
|
Han och Farid Tajik, Hamid Mazeri och Sami Panahi bor tillsammans med sammanlagt ett 30-tal barn och ungdomar på boendet för ensamkommande i Lödöse i Lilla Edets kommun, som var tänkt att bli en tillfällig lösning.
De fyra kommer från Afghanistan, är 15-16 år gamla och har varit där i 5-6 månader.
– Det är krig mellan många olika grupper i Afghanistan, så jag kunde inte stanna, säger Adil Kamalzada, som inte har någon familj kvar.
Några av de andra har det, men att hålla kontakt med dem som är kvar är svårt. De berättar att de i stället har hittat varandra och de andra på boendet och har en ny familj i Lödöse.
De säger att det emellanåt blir rätt stökigt med så många unga på samma yta – något som stör studieron. Och Sami Panahi har känt sig lite småsjuk ett bra tag.
– Jag tror det beror på rummet, det har inget fönster så att man kan öppna och få in luft, säger han.
I övrigt tycker de att det ändå fungerar bra att bo i den gamla högstadieskolan.
– Ja ibland är det bra, ibland inte. Men vi ska inte klaga, säger Hamid Mazeri.
– Nej, det spelar egentligen ingen roll hur vi bor, bara skolan är bra, säger Sami Panahi. LÄS MER: Flytt av asylboende dröjer till hösten
Det som är tufft är i stället väntan på besked om de får stanna eller inte.
– Det är så svårt att vänta. Vad ska vi göra, undrar Adil Kamalzada.
– Vi måste lära oss att ha mycket tålamod, det är så mycket byråkrati i Sverige, säger Hamid Mazeri.
Samtidigt vågar de ändå drömma om en framtid i Sverige. De pratar om att läsa vidare och utbilda sig till jurist, läkare och matematiklärare.
– Jag vill läsa vidare, jag har som mål att bli ekonom, säger Sami Panahi.
ANNONS