Med hjälp av drönaren kan räddningstjänsten snabbt få en överblick över till exempel en skogsbrand och lotsa brandmännen rätt i terrängen.
Med hjälp av drönaren kan räddningstjänsten snabbt få en överblick över till exempel en skogsbrand och lotsa brandmännen rätt i terrängen.

Drönare snabbar upp räddningstjänstens arbete

Uppifrån luften ger den flygande kameran snabbt en överblick över händelseförloppet. Och kapar därmed räddningsarbetets längd. – Drönaren sparar oss oerhört mycket tid, säger räddningschefen Carl-Ian Bissmark.

ANNONS
|

Den senaste tiden har en rad gräs- och skogsbränder rasat runtom i Västsverige – så sent som på tisdagen vid Takansvik norr om Vänersborg. I kampen mot elden har räddningstjänsterna i Lilla Edet, Stenungsund och på Tjörn sedan ett år tillbaka ett nytt vapen – drönaren.

– Det sista har vi använt den väldigt mycket i och med alla skogsbränderna. Den ger en överblick över händelsen väldigt fort, säger Carl-Ian Bissmark, som är räddningschef för Lilla Edet, Stenungsund och Tjörn.

Drönare är obemannade flygande farkoster som oftast fjärrstyrs eller flygs autonomt. I Stenungsund finns det två stycken stationerade – en lite mindre som alltid är med på uttryckning och en större som även är utrustad med värmekamera och därmed kan användas i mörker.

ANNONS

Idén om att börja jobba med drönare kom för ett par år sedan när räddningstjänsten hade ett möte med industrierna i Stenungsund. När de var inköpta påbörjades en lång process – tillstånd från Försvarsmakten, Länsstyrelsen och Luftfartsverket samt förarutbildning behövdes fixas.

– Om jag ska vara ärlig var jag kritisk först, men det har jag fått äta upp. Så fort den var på plats utökades användningsområdet direkt. Man kan bland annat hitta bränder, hitta infartsvägar, lotsa bilarna på plats och även lokalisera personer, säger Carl-Ian Bissmark.

Räddningstjänsten i Stenungsund är, tillsammans med ett fåtal andra stationer i landet, pionjärer när det gäller att använda drönare i räddningsarbetet.

– Vi är ganska så ensamma om det här, men jag tror att fler och fler kommer att hänga på, säger Carl-Ian Bissmark.

På Norra Älvsborgs Räddningstjänstförbund, där Trollhättan, Vänersborg och Mellerud ingår, ser man positivt på tekniken, men kommer troligtvis inte att beställa några egna, på grund av den kompetens och alla tillstånd som behövs.

– Troligtvis kommer vi att beställa tjänsten av andra räddningstjänster. Jag skulle inte bli förvånad om vi kommer överens inom räddningstjänsterna i Västra Götalandsregionen om att vissa stationer kommer att ha de här resurserna, säger Hans Därnemyr, enhetschef på Närf.

ANNONS

Och räddningstjänsten i Stenungsund är redo att bistå Närf om det skulle bli aktuellt.

– Vi kan vara där med utrustningen på 30-35 minuter om de skulle behöva hjälp, säger Carl-Ian Bissmark. Webb-tv: Vill du se hur drönaren fungerar har Nyheter STO gjort ett tv-inslag med räddningstjänsten i Stenungsund.

Fotnot: Lilla Edets räddningstjänst har ett fördjupat samarbete med Stenungsund och Tjörn med en gemensam ledning och befälsorganisation. Ett förbund är på gång att bildas, men något politiskt beslut är inte fattat än.

ANNONS