Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

NYA BIODLARE. Inlands Torpe biodlarförening välkomnar nya medlemmar och nyfikna visar stort intresse. Här visar föreningens Bernt Hammarstedt upp bina för Henrik Söder. Bina flyger bland blommorna och samlar in nektar och I slutet av juni, när hallonen blommar, går det i dessa trakter att skörda första honungen. Vill det sig väl blir det några skörder. I snitt mellan 30-35 kilo per kupa.

En bisyssla med mycket sting

På jakt efter en bisyssla med sting? Kanske biodling kan vara nåt. Inlands Torpe biodlarförening välkomnar i varje fall nya medlemmar och några nyfikna dök upp på tisdagens informationsträff.

På 70-talet fanns två biodlarföreningar i Lilla Edet och medlemsantalet var det dubbla. För att intressera nya generationer av biodlare visar Inlands Torpe biodlarförening upp delar av sin verksamhet vid Tösslandagården, där föreningen har fem bikupor. Ordförande Bernt Hammarstedt och Tord Ekström lägger ut rökridåer innan de öppnar kuporna där bina hänger i klasar.

– De blir lite lugnare av röken. Förmodligen tror de att det är nån brand. Då går de in och käkar honung och blir lite lugna, precis som människor efter maten, förklarar Bernt Hammarstedt och berättar att i varje kupa finns bortemot 40 000 bin, av sorten italienska bin.

- Varje ras är bra på sitt sätt. Korsar man raser kan det bli väldigt bra, eller väldigt dåligt. Därför är det bra att hålla sig till samma ras i ett område. På grund av omgivningen har vi valt italienska bin, fortsätter han och berättar att han själv har fyra kupor och hållit på med biodling i bortåt 20 år.

"Sedan var det kört"

– En svärm kom och satte sig i gren där jag bodde. Jag visste vems den var, men ägaren lämnade svärmen och gav mig lite material och sen var det kört, säger han och blir inte förklaringen skyldig.

– Man lär sig mycket om naturen och vädrets inverkan. Det är onekligen ett skådespel och väldigt intressant, säger han och berättar fascinerat om detaljer kring bina och deras värld, hur bina genom mängden mat bestämmer om ägget ska bli en drottning eller inte och varför bina svärmar.

40 års erfarenhet

$1

– Jag har hållit på i 40 år, inflikar Lars-Eric Magnusson. Men man blir aldrig fullärd. Man får bedöma från gång till gång. Får man bara tag i drottningen när bina svärmar så kommer resten marscherande. Det är inga större problem. Om de inte sätter sig i en skorsten, då blir det värre ...

$1

–Men det gäller att hålla ordning på bina så att de inte svärmar, fortsätter han.

Australienaren Travis Child, som flyttat med svensk flickvän till Lilla Edet, lyssnade fascinerat.

– En medlem ska sluta och jag vill börja. Vi får se hur det går. Men jag är helt klart intresserad, sa han.

Lite intresserad

Jordbrukaren Henrik Söder såg också inspirerad ut.

– Jag har lite plats över. Det verkar vara en kul grej. Vi får väl se vilka arbetsinsatser som krävs, jag försöker skaffa mig en bild av det.

 

Bild: Kent Eng