Johanna Mörk kan konstatera att det ser bättre ut än på länge för Friluftsfrämjandet Lödösebygden, föreningen får kommunens miljöpris på 10 000 kronor och ett diplom för sitt sätt att arbeta med ungdomar och natur.
Johanna Mörk kan konstatera att det ser bättre ut än på länge för Friluftsfrämjandet Lödösebygden, föreningen får kommunens miljöpris på 10 000 kronor och ett diplom för sitt sätt att arbeta med ungdomar och natur.

Förening inne i positiv trend

De blev årets miljöpristagare i Lilla Edet och har sett en ökning av antalet medlemmar. Friluftsfrämjandet är inne i en positiv trend. – Jättekul att få priset och helt oväntat, säger Johanna Mörk.

ANNONS
|

Efter en lång period med lite svalare intresse och tappade medlemmar har Friluftsfrämjandet börjat öka igen. Det märks inte minst i Lödösebygdens lokalavdelning där föreningen kan skriva under på den nationella trenden. Enligt hemsidan har medlemsantalet från 2015 till 2016 ökat från 197 till 253. Anledningen är ett ökande intresse för friluftsliv och utomhusaktiviteter, bättre exponering på webben samt att kunna erbjuda förskolebarn friluftsliv. Det senare alternativet är den enskilt viktigaste orsaken då vistelsen i naturen kopplas till läroplanen. – Det känns jättekul och oväntat att få priset. Vi känner att intresset ökar, inte minst under de senaste två åren, och vi har också fått två nya ledare. Antalet ledare är annars något som sätter begränsningar för att växa ytterligare. Något som många föreningar kan känna igen sig i. – Vi vill gärna ha fler ledare och det ligger i framtidsplanerna att försöka rekrytera fler, säger Johanna Mörk. Under kommunens miljödag blev Lödösebygdens lokalavdelning uppmärksammad och tilldelades årets miljöpris i Lilla Edet vilket var mycket glädjande för hela föreningen. Priset är på 10 000 kronor. Johanna Mörk fick ta emot diplomet av kommunstyrelsens ordförande Carlos Rebelo Da Silva (S). I motiveringen står det bland annat att "Lödösebygdens lokalavdelning har framgångsrikt utvecklat sin verksamhet där barn och unga får lära sig mera om Lilla Edets fantastiska natur". I år fyller hela rörelsen 125 år och skogsmulle fyller 60 år. – Det tänkte vi fira i höst och göra något kul, säger Johanna Mörk. Lokalavdelningen i Lödöse har varit aktiv i flera decennier och många är de lokalbor som växt upp med Skogsmulle och strövarna. Ugglejakten är en av de populäraste aktiviteterna som lockade 400 deltagare i år.

ANNONS

Fakta:

Årets miljöpristagare, Lilla Edet 2017: Friluftsfrämjandets lokalavdelning, Lödösebygden

  • Motivering: Med entusiasm och innovation har Friluftsfrämjandets lokalavdelning Lödösebygden framgångsrikt utvecklat sin verksamhet, där barn och unga på ett lustfyllt sätt får lära sig mer om Lilla Edets fantastiska natur, vilka naturvärden som finns, samt hur vi bäst tar hand om dem.
  • Det är ett viktigt arbete som Friluftsfrämjandets lokalavdelning Lödösebygden utför för kommande generationer, för att skapa en förståelse för samspelet mellan människa och miljö och hur vi ska leva hållbart tillsammans.
  • ANNONS