Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Först en analys och sen beslut"

Det blev som väntat att utbildningsnämnden får vänta med besked om mera pengar. I fullmäktige var dock oppositionen laddad och gick hårt åt majoritetsstyret i Lilla Edet.

Vid det sista fullmäktigemötet före sommaruppehållet vann majoritetens förslag gällande återremiss för begäran om mera pengar till utbildningsnämnden. Anledningen till nämndens begäran om mera pengar är en stor ökning av antalet barn inom barnomsorgen. 
Majoritetens förslag innebär att frågan om hur mycket pengar som nämnden är i behov av under 2017 ska först utredas och i september månads fullmäktige kommer ett förslag.
Oppositionen ville ha ett beslut på sittande möte om 13 miljoner extra. Debatten blev tämligen hård och lång, men ärlig.

Efter votering blev röstsiffrorna 15-13 i majoritetens favör. Oppositionen kommer att lämna in en skriftlig reservation som också SD stödjer.
– Det är en mycket viktig signal att skicka till personalen, som redan nu går på knäna med för stora barngrupper, att innan sommaren få besked om det blir mera pengar, sa Camilla Olofsson (M).
En grov sammanfattning av C, M, MP och SD:s hållning är just signalverkan. Man befarar att förskollärare söker sig till andra arbetsgivare om politikerna inte kan lämnar besked under onsdagen och att nyanställningar av en eftertraktad yrkesgrupp leder till en fördyring.
– Jag vill råda majoriteten att göra studiebesök på förskolorna, vi ser stora barngrupper.
Förskolan är en viktig period för resten av skoltiden. Jag är på allvar oroad för situationen i förskolan. Majoriteten har en oförmåga att ge rätt budgetförutsättningar, sa Camilla Waltersson Grönvall (M) och lade till:
– Sommaren är en farlig tid för fel signaler, det läggs ut många platsannonser. 

Centerns Lars Ivarsbo, Julia Färjhage och Jörgen Andersson och Andreas Nelin (M) samt Christer Ädel (SD) var samtliga vid podiet med i stort sett samma besked.
Men majoritetspartierna höll sig till sin linje från kommunstyrelsen.
– Vi måste analysera vad det är som behövs och hur mycket pengar som behövs för att lösa problemet. Det är den bästa signalen vi kan lämna. Att ge pengar nu och kanske igen i oktober är inte det bästa, då är det bättre att veta vad det är vi tar beslut på, säger Carlos Rebelo Da Silva (S).

Peter Spjuth (V) gav understöd till sin majoritetspartner:
– Glöm inte att det var en gemensam budget mellan majoritet och opposition. Oavsett om det blir 13 miljoner eller inte så har vi en rörlighet på arbetsmarknaden. Redovisa i stället siffrorna; hur stora är barngrupperna, hur stor är personaltätheten? Vi måste veta hur det ser ut innan vi tar beslut.