Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Gamla högstadiedelen på Tingbergsskolan i Lödöse.

Flytt av asylboendet dröjer till hösten

I december pratade man om ett par veckor. Sju månader senare bor de ensamkommande flyktingbarnen fortfarande kvar i de tillfälliga lokalerna i Tingbergsskolan. – Under hösten hoppas vi att nya lokalen blir klar, säger Sven Berglind, socialchef i Lilla Edets kommun.

Det blev snabba ryck i december när Lilla Edets kommun fick ta emot fler barn och ungdomar på flykt och de 20 platserna i Etaget i centrala Lilla Edet inte längre räckte till. På bara ett par dagar ställdes delar av Tingbergsskolans högstadiebyggnad, som hade stått tom sedan förra sommaren, i ordning för de asylsökande.

Då sa Sven Berglind, socialchef i Lilla Edets kommun, att det inte handlade om någon permanent lösning och att lokalerna skulle vara utrymda igen bara efter ett par veckor.

Tanken då var att Hägerska villan i Lilla Edet, som ett kort tag under hösten 2015 användes som akutboende, skulle bli byggas om till ett flyktingboende, men vid en närmare titt blev de omgörningar som krävdes alldeles för dyra.

LÄS MER: "Det spelar ingen roll hur vi bor"

Nästa tanke var att hyra kontorshusen på Lödöse varv – något som till slut landade i att Leifab köpte varvsområdet.

– I och med att varvsaffären blev mer utdragen än vad vi trodde från början har det tagit tid, säger Sven Berglind.

Han berättar att man nu kommit en bit på vägen och att byggnaden är färdigprojekterad – i det gamla huvudkontoret på dryga 1000 kvadratmeter planerar man för ett 20-tal mindre enheter. 

– Direkt efter semestern hoppas jag att ombyggnationen ska starta, säger han och tillägger att det nya boendet då kan bli klart under hösten. 

Att flytten av de asylsökande dragit ut på tiden har inte stört Leifabs arbete med planeringen av nya lägenheter i Tingbergsskolans gamla högstadiebyggnad.

– För vår del har det inte spelat någon roll, just nu inväntar vi ändå jobbet med planändringen. Kommunen har hyreskontrakt som sträcker sig till och med 2018, under tiden kan lokalerna fungera som flyktingboende för vår del, säger Lars Wijkmark, vd på Leifab.

Om planändringen går igenom och kommunen lämnar lokalerna tidigare, kan det bli aktuellt med en tidigare byggstart då?

– Det kan absolut bli, säger Lars Wijkmark.