Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

”Folket vill se en förändring i Lilla Edet”

Innan alla distrikt är färdigräknade är det Sverigedemokraterna som är den stora vinnaren i Lilla Edet medan både S och C ser ut att tappa. Även nykomlingen Edetlistan verkar klara spärren till kommunfullmäktige.

Centerpartiet håller valvaka hemma hos Julia Färjhage i Västerlanda. Det är fullt hus med partisympatisörer och en glad stämning.

SVT:s vallokalsundersökning har precis landat, men den ger inga direkta anledningar till jubel i huset. SD ökar i riksdagsvalet, något som brukar visa sig även i de lokala valen. De lokala resultaten dröjer dock till sena kvällen.

– Vi har ju varit starkare lokalt än nationellt och vi hoppas att det håller i sig även den här gången. Det ser ut att bli ett rysarval nationellt, men lokalt vet vi inget än, säger Julia Färjhage (C), kommunstyrelsens ordförande som ändå hoppas på fyra nya år vid rodret, och tillägger:

– Hur det än går så blir det en ny konstellation i och med att Miljöpartiet inte ställer upp i kommunvalet. Det mesta tyder också på att SD ska öka. Så det återstår en hel del innan man kan bilda en lokal ”regering”.

Efter det förra valet tog det omkring två veckor innan mandaten var fördelade i kommunfullmäktige. Något liknande är att vänta även den här gången, tror Lars Ivarsbo (C).

– Det var ändå ganska snabbt att bli klar på två veckor. Först ska politiken bestämmas, därefter fördelas alla poster och då kan det lätt skära sig och dra ut på tiden ännu mer.

”Vi har gett allt”

Hos Socialdemokraterna är läget ungefär det samma som hos Centerpartiet. Dock höjs stämningen under SVT:s vallokalsundersökning där S går lite framåt. På det lokala planet har man kämpat hårt, in i det sista, något som man hoppas ska ge resultat.

– Det är ändå med en god känsla man sitter här i dag, vi har gett allt. Hittills har vi bara hunnit med att mingla och äta och haft det trevligt tillsammans. Men vi är inte överens om något så här i förväg med övriga partier. Vi får se hur läget är i morgon, säger Mona Burås Dieng (S), oppositionsråd.

De frågor man mötts av under valrörelsen är ändå inom klassiska välfärdsfrågor som traditionellt ligger S-väljare varmt om hjärtat.

– Det har varit mest skola, vård och omsorg. I våras var det också mycket prat om fritidsfrågor. Oavsett vad resultatet blir så är det där vi ska lägga krutet; skola, folkhälsa, näringslivet. Men vi ska framför allt synas mer och ha mer dialog med folket, säger Kristian Hermansson (S).

”Folk vill se en förändring i Lilla Edet”

Senare på kvällen trillar de lokala resultaten in. Med fem av nio distrikt inräknade i Lilla Edet är det klart att SD gör ett rekordresultat med över 30 procent, samtidigt som S och C backar och Edetlistan ligger på nästan fem procent.

Så här kommenterar de båda partierna det:

– Att SD går framåt är helt klart och det verkar också tydligt att Edetlistan kommer in. Men jag vill ändå avvakta och se hela resultatet, säger Julia Färjhage (C).

– SD:s siffror talar för att folk vill se en förändring i Lilla Edet. Men det är fortfarande fyra distrikt kvar så vi får vänta och se ett tag till. Edetlistan ser ut att komma in i fullmäktige också, men det har jag än så länge ingen kommentar till, säger Mona Burås Dieng (S).

Här kan du se resultatet i kommunvalet i Lilla Edet ticka fram: