Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Här skapar Wennberg sin konst

Konstnären Annika Wennberg är aktuell med en ny utställning på Galleri 1 i Göteborg. TTELA hälsade på i hennes utomhusateljé för att få veta mera om de uttrycksfulla träskulpturerna.

Möjligen är det lite för kallt för att jobba konstnärligt utomhus, men Annika Wennberg visar ändå var och hur hennes konst växer fram. 
Vid en stuga mellan Göta och Nygård står eller sitter hon och täljer och hugger fram sina träfigurer under ett skärmtak.
– Jag använder mig av gamla typer av arbetsbänkar, kilbänk och täljhäst, och de är tacksamma att arbeta med, säger Annika Wennberg.

I torsdags var det förhandsvisning och på lördagen vernissage för hennes senaste utställning, Spår av verkligheten. 
Utställningen pågår i tre veckor på Galleri 1 i Vasastan i Göteborg. 
– Det var mycket frågor och det kom mycket folk, kul att det berör och att det finns ett intresse.
Skulpturerna är tillverkade av grenar eller av lite kraftigare trästammar vars uttryck formats fram under Annikas varsamma händer, ofta med kroppar och ansikten som motiv, men hennes hundar finns också med bland de återkommande motiven. Allmogemålningar är också en inspiration.
– Jag jobbar bara med färskt träd, den måste hållas fuktig hela tiden så att trädet är mjukt och inte spricker. Al, äppelträd och björk är vanligt och jag använder inga maskiner, jag hugger det mesta med stämjärn. 

Annika Wennberg är född och uppvuxen i Göteborg och har ställt ut konst sedan 1991, men hon har varit mera frekvent med utställningar från 2011 och framåt, bland annat i Trollhättan och Lilla Edet. 
Några av de senaste årens projekt är Moving Art Project, en utställning som turnerade i åtta städer och för ett år sedan blev hon utvald att vara med i Liljevalchs vårutställning.