Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hård kritik från Migrationsverket

Lilla Edets kommun får hård kritik från Migrationsverkets chef Dan Eliasson. Han menar att kommunen tagit emot en miljon kronor i statligt stöd för ensamkommande flyktingbarn – men utan att ta emot några barn.

Kommunalrådet Bjarne Färjhage (C) är upprörd över kritiken och uppger att Lilla Edet inte längre vill teckna nya liknande avtal med Migrationsverket.

– Dels är ersättningen för låg och dels har de varit väldigt oförskämda, säger han.

Men riskerar inte er fejd att i slutändan drabba flyktingbarnen, som hamnar i kläm?

– Det kan tyckas så, men ansvaret ligger hos Migrationsverket och det är extra upprörande att de skjuter över det på oss.

Dan Eliasson suckar och svarar:

– Är det så man resonerar sätter man verkligen sin egen prestige framför barnens bästa. Det är ju självklart barnen måste vara viktigast i alla avseenden, säger han.

Bakgrunden till missämjan är att Lilla Edet år 2007 skrev ett avtal om att ta emot fem ensamkommande flyktingbarn mot en statlig ersättning på en miljon kronor. 2008 kom fem barn – fast de placerades inte i Lilla Edet. I stället har de vistats på ett boende i Alingsås, platser som Lilla Edets kommun köpt. Hittills har alltså kommunen tagit emot en miljon i stödpengar. Samtidigt är det möjligt att flyktingbarnen utvisas utan att de någonsin varit i Lilla Edet.

– Om det är så att Lilla Edet tjänat pengar på detta så är det både simpelt och futtigt. Vad jag förstår ska det finnas bandade uppgifter på att kommunen medgett att så är fallet, säger Dan Eliasson.

I ett pressmeddelande påstår Bjarne Färjhage att det stod i avtalet med Migrationsverket att barnen skulle placeras i Alingsås. Men han tvekar lite när TTELA pratar med honom.

– Jag kan inte vara helt säker på att det står så i avtalet.

Däremot garanterar han att kommunen inte alls gjort någon vinst på grund av den statliga stödmiljonen. Tvärtom har pengarna inte räckt till de kostnader som finns för flyktingmottagandet.

– Jag tycker att Dan Eliasson är väldigt dåligt påläst när han påstår att vi tjänat pengar på att ta emot ensamkommande flyktingbarn. Vi har heller inga ekonomiska möjligheter att ha eget boende för flyktingbarn.

Bjarne Färjhage är oerhört besviken över kritiken.

– När Dan Eliasson kallar vårt humanitära engagemang "simpelt och futtigt" blir jag ledsen och upprörd, säger han.

Migrationsverkets granskar inte hur kommunerna använder pengar avsatta för ensamkommande barn. Uppgiften ligger i stället hos länsstyrelserna.