Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En fattigräkenskapsbok från Ale-Skövde församling har återfunnits i ett dödsbo.

Handskrift återfunnen efter 183 år

En fattigräkenskapsbok från Ale-Skövde församling har återfunnits i ett dödsbo. I boken finns bland annat noteringar om att Blinde Sven vid ett tillfälle fick tre riksdaler 1794 – Snäll-Elin fick det dubbla.

Boken, som tidigare varit okänd, är en handskrift med uppgifter om vilka personer som fick allmosor och hur mycket de fick.

Prästerna har skött räkenskaperna mycket noga och noterat genom åren vilka fattiga som fanns i socknen, deras namn och vilket belopp de fått som stöd. Bokföringen sträcker sig över åren 1751-1830.

– Det var diverse böcker och skrifter, mer eller mindre intressanta, som kom från ett dödsbo. Jag blev nyfiken då den här boken var inbunden så jag tittade lite extra på den, berättar Sven-Olof Ask.

Till försäljning

Sven-Olof Ask är bibliotekarie på Skara bibliotek, men även skattmästare i föreningen för Västgötalitteraturs Bokauktion.

Det var föreningen som hade fått böckerna till försäljning, men räkenskapsboken gick inte den vägen.

– Jag såg ganska snart att det var en räkenskapslängd, men frågan var varifrån den kom. Det stod Skövde kyrka i boken. Jag googlade på tre gårdsnamn och kom fram till Ale-Skövde kyrka.

Sven-Olof Ask ringde Landsarkivet och där fanns en räkenskapslängd från 1831 för Ale-Skövde församling. Nu finns alltså den som sträcker sig fram till det året arkiverad där den hör hemma.

– Den här boken har varit på avvägar och hade hamnat hos en samlare i Skaratrakten. Det är roligt att fylla igen luckor.

Mycket värdefull

Men det är enligt Sven-Olof Ask oerhört ovanligt med såna här fynd. Han minns för 20-30 år sedan då han hittade en flyttningslängd från Falbygden som hade hamnat hos en präst i trakten kring Trollhättan.

– Detta kan ju vara som en tankeställare, en uppmaning om att inte ha för bråttom då man städar dödsbon. Vad är det egentligen som slängs?

Den här typen av böcker är mycket värdefull för hembygds- och släktforskare.