Kommunen måste spara pengar samt skapa fler bostäder. Därför har politikerna beslutat att Haegerska villan ska sättas ut till försäljning. Det är ett av förslagen som kommit fram under arbetet med en ny budget inför 2017. I direktivet till det kommunala fastighetsbolaget Leifab står det att Haegerska villan ska säljas i syfte att möjliggöra ytterligare bostadsbyggnation i Lilla Edets tätort.Där står också att kommunen frånträder hyresavtalet från och med första januari 2017. – Det är en del i överenskommelsen med oppositionen. Det finns ett behov att bli av med kostnader och det finns stora möjligheter i området för nya bostäder vilket är en viktig prioritet, säger kommunstyrelsens ordförande Ingemar Ottosson (S).
Förslaget har varit aktuellt tidigare, senast i november 2014. Men den gången förblev huset kvar i Leifabs ägo. – Min förhoppning är att huset säljs och att det blir bevarat. Vår ingång i det här var att kommunen betalar en hög hyra och att pengarna behövs inom kommunen, säger Julia Färjhage (C) oppositionsråd. Leifabs vd Lars Wijkmark tror att det fortfarande finns ett starkt intresse för tomten, men att den närmaste tiden ändå får bli lite avvaktande. – Jag kan inte tänka mig att intresset för huset har avtagit. Men vi får avvakta beslutet först, och vi behöver inte ha så bråttom just nu. Det är nog lite bättre läge att sälja under våren, säger han.
Huset har en speciell förankring i Lilla Edet och dess historia med papperstillverkning. Det stod klart 1926 och var ursprungligen avsedd som bostad åt änkan till grundaren av Edet bruk, Emil Haeger. Sonen Olle Haeger, som 1927 startade en ny fabrik nedströms fallen, med familj hade också villan som bostad. Olle bodde där fram till sin död 1964. Senast användes villan dock som förskola innan verksamheten flyttades till en nybyggd avdelning vid Fuxernaskolan. Under en kort tid, hösten 2015, fungerade den också som akutboende för asylsökande familjer.