Niklas Claesson, kommunikatör NU-sjukvården.
Niklas Claesson, kommunikatör NU-sjukvården. Bild: Stefan Bennhage

Hundratals har vårdats för corona på Näl

NU-sjukvården har, sedan den första patienten skrevs in på Näl, vårdat 134 patienter för covid-19. Av dem har 20 personer fått intensivvård och åtta har avlidit. På måndagen kunde NU-sjukvården sammanfatta sjukhusets senaste månad med coronavirus.

ANNONS

För nästan exakt en månad sedan, den 17 mars, skrevs den första patienten med bekräftat coronavirus in på Näl. Sedan dess har inflödet av patienter stadigt ökat och fram tills på måndagen den 20 april har NU-sjukvården vårdat 134 inneliggande patienter med konstaterat coronavirus. På måndagen kunde NU-sjukvården presentera siffror över den gångna månaden.

Av de 134 patienterna har strax över 20 personer fått intensivvård. I dag är det tio patienter som vårdas på Iva.

– Hur länge de här patienterna vårdas på intensiven varierar mellan tio till 14 dagar. Det kan dock vara kortare men också längre, säger Niklas Claesson, kommunikationschef i NU-sjukvården.

ANNONS

Medfört komplikationer

Niklas Claesson bekräftar att flera av Iva-patienterna har eller har haft någon eller flera bakomliggande sjukdomar.

– Det är riskfaktorer som högt blodtryck, diabetes och övervikt, säger han.

De patienter som kunnat lämna Iva är i flera fall inskrivna på andra avdelningar på sjukhuset.

– Det tar på krafterna att intensivvårdas och det krävs en ganska lång rehabiliteringstid efteråt. Kroppen försvagas och de kan också ha fått andra sjukdomar, till exempel komplikationer med njurarna så det krävs dialys, säger Niklas Claesson.

Enligt siffrorna har 82 patienter blivit utskrivna. Åtta stycken har avlidit.

– De patienter som avlidit har i huvudsak haft en annan allvarlig grundsjukdom, säger Niklas Claesson.

Dagsläget

Enligt NU-sjukvården vårdas 44 patienter med covid-19 på sjukhuset på måndagen, en liten ökning jämfört för några dagar sedan.

– Vi har legat mellan 35 och 39 stycken och nu är det första gången vi passerat 40 stycken. Men vi har fortfarande god kapacitet. Vi har på en månad fördubblat personalen på Iva, från 150 personer till drygt 300, säger Niklas Claesson.

Att det fortsatt kommer ställas höga krav på sjukvården och att inflödet av patienter fortsatt kommer vara högt räknar NU-sjukvården med.

– Vi ligger lite efter andra delar av landet, som Stockholm. Så vi tror att vårdbehovet kommer fortsätta öka kommande veckor, säger Niklas Claesson.

ANNONS

Notera att statistiken i texten endast täcker de patienter som vårdats inneliggande i NU-sjukvården. Patienter som vårdats eller avlidit i hemmet eller i kommunal omsorg finns inte med.

ANNONS