Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Hus totalförstört i brand i Lilla Edet

Hembygdsföreningens hus totalförstördes av en brand i Lilla Edet i natt. Polisen har inlett förundersökning om misstänkt mordbrand och en tom dunk har hittats vid huset.

Larmet kom in strax före klockan 03 natten mot tisdagen och två styrkor från Södra Bohusläns räddningstjänstförbund samt polis åkte till huset som ligger i centrala Lilla Edet.

– Det är ett k-märkt hus från 1700-talet som hembygdsföreningen äger, säger Henrik Karlsson, stationsbefäl vid Trollhättepolisen.

Huset var då i stort sett övertänt och räddningstjänsten arbetade för att dämpa branden, då huset ligger nära flerfamiljshus. Men det ska inte vara någon som bor i huset.

– Det blev det aldrig den där totala övertändningen, utan vi lyckades hålla den i schack och det var tur. Men timmerhuset är totalförstört, säger Roger Broqvist, insatsledare vid Södra Bohusläns räddningstjänstförbund.

Efter en halvtimme bedömdes branden vara under kontroll och den bedömdes vara släckt vid 06-tiden på tisdagsmorgonen. Under tisdagen kommer räddningstjänsten ha koll på huset och hälla på lite vatten om det behövs.

– Huset står kvar, men det är förstört. Vi har inlett en förundersökning om mordbrand och spärrat av för teknisk undersökning. Det är att betrakta som mordbrand, villan har ett kulturellt värde, säger Henrik Karlsson vid Trollhättepolisen, på tisdagsmorgonen.

Teknisk undersökning ska göras under tisdagen eller onsdagen – så fort huset inte är för varmt.

Polisen har också gjort ett antal iakttagelser från platsen under natten. Vilken typ av iakttagelser vill man inte berätta i nuläget, men polisen vill gärna ha in information från allmänheten.

Det ska också finnas tekniska fynd från platsen som eventuellt kan påvisa att branden är anlagd, skriver polisen på sin hemsida. 

Det finns uppgifter om att det hittats en tom bensindunk vid platsen?

– En dunk i alla fall, som är tom. Den är nu överlämnad till tekniska, säger Hillevi Johansson, chef vid polisens utredningssektion i Fyrbodal.

Under tisdagen har man hört vittnen som befann sig på platsen.

– Men det har inte framkommit något speciellt – man har sett branden, men inte mer än så. Hittills har vi inte fått in så mycket tips, men är det så att någon sett något vis huset innan branden så får man gärna höra av sig, säger Hillevi Johansson.

Under tisdagen är polisens avspärrningar kvar och under bevakning.

Ann-Britt Johansson är ordförande i Lilla Edets Hembygdsförening. Räddningstjänsten ringde henne vid 04-tiden och när hon då kom till huset hade lågorna lagt sig och man såg mest rök. Men räddningstjänsten höll fortfarande på med släckningsarbete.

– Det är fruktansvärt sorgligt. Det börjar sjunka in att det rara lilla huset är borta, men det är jättetråkigt, säger hon.

Huset är troligtvis från sent 1700-tal. Enligt Ann-Britt Johansson har huset tidigare utsatts för skadegörelse – bara i år har fönster krossats två gånger.

Det var tur att räddningstjänsten var så tidigt på platsen, säger hon, eftersom det finns bebyggelse och flerfamiljshus som ligger alldeles bredvid.

– ­Nu är ett av de äldsta husen i Lilla Edet borta. Det är så onödigt.