Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

För att besökarna lättare ska hitta till Lödöse museum hoppas Västarvet och kommunen på en skylt vid motorvägen. Men än så länge saknas det.

Ingen vägvisare till museet

Det saknas skylt vid nya motorvägen till Lödöse museum. Västarvet och kommunen har ansökt om skyltning men får kalla handen av Trafikverket.

Flera läsare har hört av sig och undrat varför det inte finns någon brunvit skylt vid nya E45 som anger vilken avfart som leder till museet.

– Det undrar vi också. Långt innan vägen byggdes så konstaterade vi tillsammans med kommunen att detta var en angelägen fråga, säger Jan Johansson, områdeschef för Västarvet publik.

Flera gånger

Inom ramen för ett samverkansavtal träffas representanter för Västarvet och kommunen tre gånger per år för att diskutera verksamheten.

Där har frågan tagits upp flera gånger.

– Kommunen ansökte tidigare om ett skyltpaket där museet ingick. Men i början av året kom beskedet från Trafikverket att man inte ansåg att det behövdes en särskild skylt till museet, berättar Jan Johansson.

– Ett svar som jag tagit del av handlade om att det var skyltat från gamla E45. Men vi är naturligtvis inte nöjda med detta. Den mesta trafiken kommer ju på nya motorvägen, säger Ingemar Ottosson (S), kommunalråd.

Angeläget

Ottosson tycker också det är angeläget att visa var museet ligger som är ett turistmål.

– Vi får inte ge oss utan göra en ny skrivelse till Trafikverket. Det verkar som att alla har samma syn på frågan, förutom Trafikverket, säger han.

Om en vecka är det ett nytt möte inom samverkansavtalet. Då finns skyltfrågan med på agendan, intygar både Jan Johansson och Ingemar Ottosson.

– För något år sedan gjorde regeringen tillsammans med länsstyrelsen en inventering av enskilda platser som var av särskilt intresse och som skulle ha brunvit skyltning. Lödöse museum var en av dessa platser. Därför är det märkligt att få ett negativt besked från Trafikverket, säger Jan Johansson.

Värt att skylta

Johansson poängterar dock att han tycker det är bra att motorvägen kommit till. Men i det sammanhanget får ju inte museet bli bortglömt.

– Det är väl värt att skyltas till.

Frågan är vilken syn Trafikverkets ansvariga har på Lödöse museum. På verkets hemsida finns en flik med drygt 40 turistmål i Västra Götaland. Där finns bland annat Repslagarmuseet, Innovatum och Kungsjaktmuseet. Men Lödöse museum finns inte med.

Det fanns ingen ansvarig på Trafikverket som kunde kommentera dessa uppgifter på fredagen.