Jubileumsstämma firade i solsken

För 40:e året i rad samlades de många spelmännen på Askeröds spelmansstämma. I det strålande solskenet hann man med både buskspel, allspel och uppvaktningar av stämmans tre grundare.

ANNONS

Redan tidigt på förmiddagen var buskspelen i full gång på Askerödsgården i Intagan i Lilla Edet. De små grupperna som spelade ihop växte sig fort större med fler som anslöt sig till melodin. Musiken hördes lång väg från de många spelmännen som hade samlats på gården.

– Det bästa med stämman är glädjen att spela ihop med andra, man lyssnar och tar in så mycket musik. Och så våfflorna förstås, säger Stellan Hermansson som tagit sig hela vägen från Tjörn för att få vara med under dagen.

Han går runt gården för att lyssna till de många låtarna och hänger snabbt på om det är ett stycke som han kan.

ANNONS

– Hör man något man gillar får man vara snabb, annars hinner låten ta slut, säger han.

Många av besökarna har vuxit upp med stämman och spelat sina instrument sedan unga år. Men att man kan få intresse för musiken lite senare i livet, det vet Kerstin Bjurstam allt om.

– Jag började spela först när jag var 57 år. Då fick jag rådet av en vän att hyra mig ett durspel och sedan dess har jag spelat. Nu är jag 81 år och det är fortfarande lika roligt, säger hon.

Stämmokommitténs Roland Hjelte hade klätt upp sig i sin finaste hatt dagen till ära och var mycket glad över 40-årsjubileet.

– Det är fantastiskt trevligt. 40 år och vi har bara haft dåligt väder tre av de åren, och i dag kan man verkligen inte klaga.

Efter en inmarsch till Äppelbo och Niklassons gånglåt, blåste Ingemar Martinsson in stämman med en fanfar i näverlur. Men innan det var dags för allspel välkomnades stämmans tre grundare Yngve Jonsson, Allan Åkesson och Sven-Olof ”Olle” Olsson upp på scenen. De tilldelades var sitt diplom och en vas från Bohusläns spelmansförbund för sitt engagemang och de hyllades även med låtar.

– Utan de här tre männen hade vi inte haft någon spelmansstämma, säger Roland Hjelte.

ANNONS
ANNONS