Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ungdomar och pensionärer är två frågor som majoritetsstyret i Lilla Edet ska ta itu med – men också att få ordning på ekonomin. De styrande partierna i Lilla Edets kommun är Ingemar Ottosson (S), i mitten, Peter Spjuth (V), till vänster, och Ulf Wetterlund (FP).

Klart vilka som ska styra kommunen

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Folkpartiet ska styra i Lilla Edet ytterligare fyra år. – Det har fungerat bra den här perioden, vi har en bra dialog och förtroende för varandra, säger Ingemar Ottosson (S).

Under veckan har representanter från de tre styrande partierna i Lilla Edet träffats och diskuterat framtiden.

– Vi har börjat titta på en politisk plan och ska diskutera det mer nästa vecka. Då ska vi även prata om representation i nämnder och styrelser, säger Peter Spjuth (V).

De tre partierna är i dagsläget överens om att de ska fortsätta arbeta ihop,

– Då vi har majoritet med 15 av 29 platser i kommunfullmäktige ger det större stabilitet. Oppositionen kommer att ha 11 mandat, konstaterar Peter Spjuth.

Till detta kommer Sverigedemokraterna som kommer att fylla tre av de fem platser som de tilldelades i fullmäktige.

För Peter Spjuth är den viktigaste frågan att få ordning på ekonomin, den är överordnat allting annat.

– När det gäller fördelning av platser i nämnder och styrelser så ska vi ha var sin plats i kommunstyrelsens arbetsutskott, säger Peter Spjuth.

Från Folkpartiet har Ulf Wetterlund deltagit i förhandlingen.

– Vi ser detta som den enda möjligheten för att få en stabil majoritet och därmed inte få SD som vågmästare, säger han.

Nu återstår arbetet att komma fram till en politisk plan där partierna får föra fram sina viktigaste frågor.

– Jag hoppas att det ska gå minst lika bra som under förra mandatperioden. De övriga har behandlat oss schyst även om vi är det minsta partiet, säger Ulf Wetterlund.

På torsdag kväll nästa vecka är nästa möte inplanerat.

– När vi satt i den tidigare majoriteten innan den här mandatperioden så upplevde jag att det skulle vara millimeterrättvisa i alla frågor. När vi fick frågan efter förra valet svarade vi ja då vår vision och vårt mål är att vara med en stark majoritet. Personkemin är väldigt viktig, säger Ulf Wetterlund.

För kommunalrådet Ingemar Ottosson så är samarbete viktigt och det gäller inte bara inom majoriteten.

– Vi har ambition att jobba ännu bredare inom vissa frågor. Det är viktigt med en bra dialog och jag har även pratat med Centerpartiet och Miljöpartiet efter valet.

Om de tre styrande partierna kan enas återstår sedan ett arbeta att förankra detta i varje partigrupp.

– När vi träffas på torsdag ska vi diskutera ordförandeplatser och fördelning, sedan kommer det vara en process att förankra detta i våra tre partier, säger Ingemar Ottosson.