Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Konstverk sågades bort från fontänen i centrum

Konstverket Båtar i sluss har stulits från fontänen i centrum. Kommunen som äger fontänen har polisanmält stölden som inträffade natten till fredag.

Det finns vittnen som under natten till fredag såg tre personer bära konstverket till en vit Volvo. Bilen försvann uppför Edsgatan med konstverket som stack en bit utanför bagageluckan. Konstverket var avsågat och kvar fanns ett fundament av sten.

– Vi fick veta om stölden på måndagsmorgonen då vi anmälde den hos polisen, berättar Annika Ekvall, tillförordnad chef på samhällsbyggnadsförvaltningen.

Gamla Lilla Edetbor kan säkert minnas invigningen av konstverket.

– Det var den 23 maj 1968 som Lions Club Lilla Edet skänkte det till kommunen, berättar Arne Martinsson, som har en filminspelning från invigningen.

Nils Wehlin höll invigningstal. Där fanns också enligt Martinsson en länsantikvarie Dahlbäck med vid högtiden, liksom konstnären som hette Sven Frick.

– Det var pompa och ståt då Fred Hylander från kommunen tog emot gåvan från Lars Haeger, som var president i Lions. Vi var där med Lilla Edets musikförening och spelade, berättar Arne Martinsson.

Samtidigt som konstverket avtäcktes pågick en mannekänguppvisning på torget. Det var Holmqvists Manufaktur som visade kläder. Konferencier var Lars-Gunnar Björklund.

Bild: Andreas Engblom