Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Kossor och elever i närkontakt

På Strömsskolan har eleverna fått en närmare inblick i var maten kommer ifrån. På torsdag blir det lasagne med lokalt producerat köttfärs.

Lantbrukarnas riksförbund, LRF, vill uppmärksamma fördelarna med svenskt lantbruk. Som ett led i det fick skolelever på Strömsskolan träffa Johan Stegard och hans kossor vid Paradiset strax norr om Ström. 

Johan Stegard driver ekologisk köttproduktion i Västerlanda, hans kor betar på olika platser längs den västra sidan av älven vilket hjälper till att hålla landskapet öppet.
– Barnen får en koppling till var köttet och mjölken de äter och dricker kommer i från. Att det inte är mataffären som gör maten tänker de nog inte alltid på, säger Johan Stegard.
Bland annat vill lantbrukarna lyfta det faktum att de har många lagar och regler att följa på grund av de svenska djurskyddslagarna. 
Men när kommunerna gör sina upphandlingar blir det ofta andra alternativ som köps in, inte sällan produceras det utomlands under andra förhållanden vilket ger billigare priser. 
– Vi försöker påverka på olika sätt. När samhället sätter upp regler borde man själv följa det. Om man handlar lokalt så stannar pengarna inom kommunen, säger Bjarne Färjhage lantbrukare från Västerlanda.

Kommunerna är också styrda genom de avtal de har att följa genom sina upphandlingar, Lilla Edet ingår i Göteborgs stads upphandling.
Det hindrar inte att kommunen ibland köper in lokalproducerat, på torsdag till exempel då det serveras lasagne i Lilla Edets skolor. Köttfärsen kommer då från Gröna Gårdar, som köper gräsuppfött kött, dit Johan Stegard nyligen levererat djur.
– Jag har en budget att följa och det är pengarna som styr. Men det går att planera in sådana här köp, men det är också dyrare med kvalitet. Vi försöker så gott det går med de ramar vi har, säger Gun Mellqvist kostchef.  

Barnen var mycket fascinerade av korna, de matade dem med äpplen och protesterade högt när en av korna kissade intill dem. De fick också smaka på köttbullar gjorda av närproducerat kött, det smakade riktigt gott, allt gick åt.