Lasse Nilsson på Thorskogs slott: ”För mig är det här ett sätt att leva”

Slottet i Västerlanda utanför Lilla Edet vilar stadigt på entreprenören Lasse Nilssons axlar. Mycket av dess framgångar kan tillskrivas den pratglade göteborgaren, som även denna sommar kan utbrista:
– Det är full fart, förra året var vårt bästa år någonsin.

ANNONS
|

Slottsherren Lasse Nilsson bjuder på mustigt kaffe och himmelskt goda småkakor serverat på ett tvåvåningsfat. Sen startar han berättarmotorn. Slottshistorik och spökhistorier, renoveringar, norrmän, afternoon tea och filminspelningar och årtal, allt hänger ihop vid den punkten som Thorskogs slott är vid i dag:

– Titta här, säger han och tar fram mobilen:

– Vi ligger med högt betyg, 4,7 av 5 möjliga, på Traveler’s choice awards, det är gäster som skriver och ger betyg på upplevelsen här. Vi förknippas starkt med den produkt vi levererar och den fantastiska personal vi har. Vi vann också Årets slottshotell 2021 och 2022. Det är vi rätt så stolta över.

ANNONS

Sommaren är den mest hektiska perioden under året med en nästintill fullbokad kalender; under året arrangeras 58 bröllop varav 32 är stora bröllop och dessa planeras och bokas oftast lång tid i förväg.

Sommar på slottet

Men det finns utrymme för spontanare vistelser också:

– Vi kör även i år Sommar på slottet som pågår till den 15 augusti, ett paket med tvårätters middag och övernattning och frukost. Vandring och golf är också stora sommar-aktiviteter hos oss. Men de flesta lyfter ändå fram själva upplevelsen av att vara i slottet som det bästa med vistelsen.

Slottets historia och dess persongalleri bjuder på många intressanta lokala kopplingar och konflikter, inte minst den mellan Lödöse och Thorskog som Lasse Nilsson gärna berättar inför gästerna som underhållning:

– Jag brukar berätta hela den långa historien, det görs med lite stand-up-känsla och humor. Det ingår i weekendpaketet.

För Lasse Nilsson är det detaljerna som utmärker vistelsen på slottet. Han säger att han ofta tänker på hur han själv skulle vilja ha det under en hotellvistelse.

Små men träffande exempel på det är paraplystället vid parkeringen, alla färska blommor som dyker upp inne i slottet och ute i parken, personalen följer gästen till rummet vid incheckningen, puffade kuddar eller varför inte den välfyllda bakfyllekorgen med diverse värktabletter som återfinns vid frukostserveringen:

ANNONS

– Jag lovar, det är slottets mest fotograferade sak, säger Lasse och skrattar.

Vändningen kom med SVT:s Stjärnorna på slottet

De senaste åren har det mesta gått i positiv riktning för slottet, men det har vilat på osäker grund vid några perioder.

SVT:s ”Stjärnorna på slottet” blev en vändpunkt vid ett sådant tillfälle. 2009 och 2010 spelades programmet in på Thorskogs slott. Den tv-produktionen lade sedan grunden till den popularitet som man surfat vidare på sedan dess.

– Det var ju egentligen inte så länge sedan, men då såg mediemarknaden helt annorlunda ut. SVT på den tiden hade fortfarande ett väldigt stort genomslag. Sociala medier var ju också igång, men de var inte lika viktiga och stora som de är nu.

Tomas Ledin-musikalen ”En del av mitt hjärta”, med premiär i november 2019, är den film som spelats in i slottets omgivningar som fått störst genomslag. I stort sett varje år kommer nya förfrågningar om film- och tv-produktioner – två nya är redan inbokade till hösten och våren.

Men 2024 har inte inspelningarna samma effekt som marknadsföring längre:

– ”Stjärnorna på slottet” var den första tv-produktionen vi hade här. De var här i tio dagar, vi kanske omsätter en miljon på de dagarna annars. Vi kan inte längre blockera annat eftersom vi har så pass fullt upp, det är inte lönsamhet i det. Övervärdet i marknadsföringen finns inte längre som i början, men passar det i vår planering så tackar vi ja, säger Lasse Nilsson.

ANNONS

Tunga möten och roliga besked

Pandemin var en annan svår tröskel att ta sig över. Konkursen var inte långt borta:

– Vi gick från 26 anställda till fyra. Det var det värsta möte jag någonsin haft när jag fick säga upp personal – men också de bästa samtalen jag haft när jag kunde återanställa. Några började till och med gråta i telefonen. Nu är vi över 30 anställda, det har gått fruktansvärt bra efter pandemin, 2022 och 2023 är våra bästa år hittills.

Lasse Nilsson har varit i hotell och- restaurangbranschen under en herrans massa år och är en välkänd profil med ett gigantiskt kontaktnät efter åren med Societetshuset på Marstrand, Grand Hotel i Borås, Mollösunds värdshus, chef på Liseberg, bland mycket annat. Men Thorskogs slott är ändå det som står högst i kurs om herr Nilsson själv får välja:

– Jag är ingen förvaltare, jag ser mig som en entreprenör. För mig är det här ett sätt att leva, jag lever med det här dygnet runt. Vi har en helt unik produkt och hela den bakgrundshistoria som slottet har, vi har till och med egen elproduktion. Jag har varit i branschen länge, men detta är utan tvekan mitt drömprojekt.

Inspelat på slottet:

Tv-produktioner och filmer som spelats in på Thorskogs slott samt urval av artister och skådespelare som medverkat i dem:

"Stjärnorna på slottet", 2009: Kjell Bergqvist, Tommy Körberg, Siw Malmkvist, Björn Ranelid, Meg Westergren.

2010: Ulf Brunnberg, Monica Dominique, Dan Ekborg, Marie Göranzon, Niklas Strömstedt.

"Åsa Nisse – wälkom to Knohult": Kjell Bergqvist, Michael Segerström, Ann Petrén, Sissela Kyle, Johan Glans, Johan Rabaeus, Henrik Dorsin.

"En del av mitt hjärta": Malin Åkerman, Christian Hillborg, Jonas Karlsson, Marie Richardson, Johan Rheborg, Johan Ulveson, Shima Niavarani, Tomas Ledin.

Nelly Rapp, ("Dödens spegel", "Monsteragent): Matilda Gross, Johan Rheborg, Marianne Mörck, Björn Gustafsson

"Miffo": Jonas Karlsson, Livia Millhagen, Ingvar Hirdwall.

"Tisdagsklubben": Marie Richardson, Peter Stormare, Björn Kjellman, Ida Engvoll.

"Zebrarummet": Edvin Endre, Valter Skarsgård, Aliette Opheim.

ANNONS