Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Lilla Edet kan få nytt räddningstjänstförbund

Senast den 1 januari 2023 finns ambitionen att Lilla Edet, Tjörn och Stenungsund ska ingå i Räddningstjänsten Storgöteborg.

Idag ingår Lilla Edet, tillsammans med Tjörn och Stenungsund, i Södra Bohusläns räddningstjänstförbund (SBRF). Men det är inte säkert att så blir fallet i framtiden. Redan under nästa år kommer en utredning att tillsättas för att se över kommunernas medlemskap i Räddningstjänsten Storgöteborg.

SBRF har redan en aktiv process för att lösa upp förbundet i sin nuvarande form. Förhoppningen med satsningen är att räddningstjänstverksamheten i Västra Götalandsregionen ska bli ännu mer stabil och trygg.

– Staten ställer ännu mer krav på att räddningstjänsterna ska kunna samarbeta. Därför är det viktigt att vi har initiativet och det här är ett steg på vägen med att Tjörn, Lilla Edet och Stenungsund kommer in i Räddningstjänsten Storgöteborg, säger Anders Hyllander, styrelseordförande i Räddningstjänsten Storgöteborg, i ett pressmeddelande.

Som exempel lyfter man hur andra myndigheter i Sverige redan slagit samman sina enheter och bildat större regioner. Även Danmark lyfts som ett exempel, där har man gått från 80 räddningstjänster till 20 under de senaste åren.

Under 2023 är det också bestämt att Lilla Edets nya räddningstjänststation ska stå klar.

LÄS MER: Ny station för räddningstjänsten ska stå klar 2023

LÄS MER: Förslag: Här ska den nya brandstationen ligga