Ljudaborg gör film av teaterföreställning

Pandemin har hindrat Ljudaborgs sommarteater i Lödöse två somrar i rad. Istället har de tagit nya kliv in i filmens värld. Filmaren Micaela Lyrehed Edwartz och producenten Emma Axberg fick ställa om snabbt från teater till film.

ANNONS
|

Ljudaborg kulturförenings nyskrivna föreställning om medeltidsstaden Lödöse: Var skall staden ligga? kunde inte genomföras på grund av restriktionerna kring pandemin.

I stället satsade föreningen på att filma en kortare version av föreställningen. TTELA har tidigare skrivit om projektet, och nu är filmen färdig för visning.

Filmaren Micaela Lyrehed Edwartz, producenten Emma Axberg och Beatrice Blom Gonzalez har testkört filmen på stor duk i Folkets hus i Lilla Edet.

Streamas för allmänheten

Till helgen ska de inblandade i projektet få ta del av den färdiga filmen i nämnda Folkets hus biosalong. Därefter, den 22:a och 26:e september, kan allmänheten se filmen då den kan streamas genom Ljudaborgs Youtube-kanal.

ANNONS

Filmen är 70 minuter lång, tog sju dagar att spela in, inklusive säkerhetstänk med pandemin, alla deltagare coronatestades varje dag.

Beslutet om filmen togs i april, repetitionerna gjordes digitalt i maj, och inspelningarna genomfördes i juni, och för många av de inblandade var det osäker mark att beträda.

"Riktigt kul och spännande”

Men med stor vilja och envishet är filmen i hamn:

– Det var riktigt kul och spännande att vara med i projektet då jag varit intresserad av film sedan jag var liten. Samtidigt var det nytt för många, så vi har försökt att jobba som ett team, och även behövt prata mycket mellan varven för att få allt att fungera, säger filmaren Micalea Lyrehed Edwartz som bland annat också var involverad i Det spökar på Ljudaborg.

Producenten Emma Axberg:

– Egentligen är det ett vansinnesprojekt med tanke på den korta tiden vi hade på oss. Självklart hade vi gjort annorlunda om vi hade haft ett år på oss. Jag är sjukt imponerad av Micaela och hela ensemblen. Det är ju inte Hollywood direkt, men vi står bakom filmen och är jättenöjda med den.

Spelades in utomhus

Inspelningarna tog plats vid Ljudaborgs utomhusscen i Lödöse, vilket ledde till oväntade problem.

– En dag blåste det oerhört mycket, vilket var störande för ljudet. Andra gånger hördes gräsklippare, ljud som inte fanns på medeltiden. Så vi fick snällt be grannarna att inte klippa gräset när vi spelade in. Men det gick bra, säger Micaela Lyrehed Edwartz.

ANNONS

Ny pjäs på gång

För övrigt är kulturföreningen igång med att planera inför pjäsen ”En julsaga” som ska spelas i november, förhoppningsvis blir det inför publik.

Filmen är en del av Leaderprojeket Känsla för Lödöse, projektägare är Studieförbundet Vuxenskolan med stöd från EU och Jordbruksverket. Samarbetspartner är bland annat Folkets hus och Nzone Audio and Lights.

ANNONS