Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Maria och sonen Oliwer blev vittnen till dödsolycka

Under årets midsommarafton avled en man efter en motorcykelolycka i Lilla Edet. Nu berättar vittnet Maria Aras om sin förtvivlan och ilska då bil efter bil passerade utan att stanna för att hjälpa till.

Strax före 13.00 på midsommarafton var Maria Aras och hennes 12-åriga son Oliwer på väg hem till Västerlanda efter att ha varit och handlat några sista saker till dagens firande. Potatisen stod hemma för kokning, solen sken och fredagen hade alla tecken på att bli lyckad.

Men dagen skulle snabbt förvandlas till något helt annat. Mamman och sonen blev istället vittnen till något oerhört tragiskt.

– Det låg en motorcykel bakom oss och vi kom fram till en sväng som inte är så rolig. Vi bromsar in och han bestämmer sig för att köra om oss och gasar ut… Sen försvann han bara rätt ut från vägen, berättar Maria Aras.

Utgången för motorcyklisten var tydlig från början, berättar Maria, som har arbetat inom vården i många år. Under fredagskvällen bekräftade även polisen att mannen avled till följd av sina skador. Förarens anhöriga är underrättade.

LÄS MER: En person död efter motorcykelolycka i Lilla Edet

”Tolvåring i sitt livs chock”

I efterhand känner Maria både förtvivlan och ilska. För trots att hon inte tror att mannens liv kunde ha räddats är hon vansinnig på att knappt någon gjorde ett försök för att hjälpa till.

– Både jag och min son försökte få stopp på bil efter bil. Där står alltså en tolvåring i sitt livs chock, med tårar som rinner och han har ren panik. Men ingen stannar… Personer viftar ointresserat med sina händer och sicksackar mellan oss och kör vidare, säger hon.

Själv är hon nyopererad i ena armen och riskerar en inre blödning vid överansträngning. Motorcyklisten befann sig ute i vildvuxen terräng och hon vågade helt enkelt inte ta sig ut till honom i ett läge då hennes son samtidigt var i panik.

Hon berättar om en känsla av hjälplöshet när det både var lång väntetid till SOS och bilar som fortsatte att passera förbi. Först efter drygt tio minuter stannade en kvinna, som hjälpte till med att stoppa trafik. Därefter kom också tre personer som bor i området, som hade hört att något hade hänt. En av dessa gjorde livräddande insatser på den skadade mannen.

”Går nu och ältar”

Då var även ambulans på väg till platsen.

Men mannens liv gick aldrig att rädda.

– Förbipasserande valde bort att satsa på ett mirakel. Att vuxna människor inte ens kan ta ett barn i panik på allvar. Tänk om jag hade varit hemsk människa och pojken behövde hjälp till att komma undan mig. Här förlorar vi ett liv och ingen stannar för att hjälpa någon annan, säger Maria Aras.

Mamman och sonen blev kvar en lång stund vid olycksplatsen. En av de utlarmade ambulanserna och räddningstjänsten gjorde sitt bästa för att lugna 12-årige Oliwer.

– All eloge till dem. Min son går nu och ältar och han vet inte hur han ska ta det. Inatt har han drömt flera mardrömmar. En av hans första reaktioner på väg hem var att han aldrig vill köra motorcykel och han ville att vi skulle sälja våra fyrhjulingar. Men jag sa till honom att det handlar om att vara försiktig. Vi pratar, pratar och pratar om det, säger hon.