Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Jack Lennartsson kommunpolis för Lilla Edets kommun, Julia Färjhage (C) och Eva-Lena Julin Rydbo, folkhälsosamordnare, diskuterar medborgarlöftet i Lilla Edet.

Medborgarlöfte införs i Lilla Edet

Medborgarna i Lilla Edet, polisen och kommunen ska gemensamt skapa ett medborgarlöfte för en tryggare kommun.

När den nya polismyndigheten bildades i januari 2015 fanns medborgarlöften högt upp på listan för ett genomförande i hela landet.
En tredjedel av landets kommuner har redan infört det, bland annat Trollhättan och Vänersborg, och meningen är att alla kommuner ska ha infört medborgarlöfte till 2017.
I Lilla Edet pågår arbetet med att samla in medborgarnas åsikter om vad som bör göras för att öka trygghet och säkerhet.
Under perioden 24 oktober till 18 november kan alla lämna in sina tankar och idéer anonymt om hur man upplever tryggheten i kommunen. 

Det görs via en enkät på kommunens hemsida, genom två träffar med allmänheten på Ica i Lödöse och Lilla Edet. Även pensionärerna och skolelever ska få säga sitt om tryggheten.
– När vi samlat in materialet och analyserat det ska det resultera i ett medborgarlöfte. Det ska innehålla saker som vi ska fokusera på. Då är det också viktigt att hålla det man lovar, säger Jack Lennartsson, poliskommissarie och kommunpolis.
Kommer Lilla Edet-borna att märka någon förändring?
– Vi ska få fram var de största behoven finns och när de behövs. Men det är meningen att det ska synas vad vi fokuserar på, säger Jack Lennartsson.
Polisen i Västra Fyrbodal och kommunen har redan ett samarbetsavtal och nu kompletteras det med medborgarnas önskningar.
Förhoppningen är att många ska svara på webbenkäten eller passar på att träffa polisen för att få en heltäckande bild av läget. 
– Det är viktigt att få in så mycket material som möjligt från alla kommundelar och alla åldersgrupper, säger Julia Färjhage (C) oppositionsråd.

Meningen är att listan ska revideras varje år. 
I Vänersborg blev resultatet av medborgarenkäten att polisen och kommunen ska fokusera på tre områden: den organiserade brottsligheten, främjande åtgärder för integration och migration samt trygghet i centrum.