Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/4

Minister på besök i Västerlanda

Landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (S) vill öka den ekologiska produktionen kraftigt. Det var ett av budskapen när han besökte Västerlanda utanför Lilla Edet.

Landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (S) tänker besöka samtliga län och sammanlagt ett 50-tal kommuner under sin Sverigeresa. 
I tisdags var han i Elfhems gård, för att ta del av Johan Stegards vardag som ekologisk köttproducent.

Ekologiskt producerad mat och landsbygdsutveckling var fokus för mötet och Bucht pratade mycket om att öka den svenska livsmedelsproduktionen.
– I dag har vi ett handelsunderskott på minus 52 miljarder. Nu har vi en helt ny livsmedelsstrategi som ska klubbas i riksdagen, det är vi överens om politiskt. Det är mycket viktigt att vi ökar vår livsmedelsproduktion, säger Sven-Erik Bucht. 

I juni ska riksdagen besluta om propositionen som regeringen kommit överens om med M, C, V och L. Strategin ska gälla till år 2030 och kommer dessutom att kompletteras inom kort med en handlingsplan där regeringen avsatt en miljard extra.
Även den ekologiska matproduktionen måste öka, här har det svenska lantbruket inte kunnat leverera i takt med att allt flera väljer ekologiska matprodukter.
– Man har inte kunnat svara på den efterfrågan som finns, särskilt i de tre storstäderna där trycket är störst, säger Sven-Erik Bucht.

– Efterfrågan är stor, bekräftar Ica-handlaren Lars Hansson som ser en utveckling som allt mera tyder på att ekologiskt blir standard.
Johan Stegard, som också haft den förre jordbruksministern Eskil Erlandsson (C) på besök, har ett budskap till alla jordbruksministrar, oavsett parti:
– Regelverket har en tendens att ändras vart femte år. Det vi behöver allra främst är långsiktiga och enhetliga regler.