Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Helene Nork visar just nu oljemålningar på Lödöse bibliotek. Läckö slott är ett av motiven.

Motiv som ska locka till eftertanke

Oljemålningar med vackra nyanser pryder väggarna på biblioteket under resten av året. Helene Nork heter konstnären som tidigare synts på flera utställningar i trakten de senaste åren.

Det är många naturmotiv som inspirerat Helene Nork. På några målningar kan man känna igen sig, till viss del.

– Det här är Läckö slott, men det ser inte riktigt ut så här, förklarar hon och pekar på vattnet som slottet speglar sig i.

Hon hoppas att betraktaren inte har för brått att se på hennes verk. För hon gör sin egen tolkning av vad hon ser.

– Jag vill gärna förmedla en känsla av lugn, så jag hoppas att den som tittar på mina målningar tar sig tid, förklarar hon.

Flera av bilderna kan upplevas som fotografiskt exakta. Men det är där Helene Nork vill få oss att stanna upp en stund och uppleva djupet i bilden, en känsla som hon vill förmedla.

Helene Nork har sina rötter i Huskvarna men bor numera i Älvängen. Efter estetisk utbildning på folkhögskola har hon bland annat genomgått en kurs i akvarell i Indien och Himalaya. Hon har en konstnärsutbildning från Folkuniversitetet.

Tidigare har Helene Norks verk synts bland annat på samlingsutställningar i Lödöse museum, kulturhuset i Ljungskile och konsthallen i Trollhättan.

Hon har haft separatutställningar bland annat på länsstyrelsen i Vänersborg och Göteborg, på Hamnmagasinet och Handkraft i Trollhättan samt på Galleri Loftet i Älvängen.

Vernissagen på Lödöse bibliotek är i kväll, tisdag. Utställningen pågår till 11 januari.