Nora Ekman, Amanda Joensuu, Julia Christell och Tilda Johansson tränar sång och gitarrkomp med Ann-Catrine Persson, musiklärare.
Nora Ekman, Amanda Joensuu, Julia Christell och Tilda Johansson tränar sång och gitarrkomp med Ann-Catrine Persson, musiklärare.

Musikskolan står inför ett vägval

Musikskolans framtid diskuteras i kultur- och fritidsnämnden ikväll. Verksamheten går med förlust och numera sker undervisningen efter skoltid.

ANNONS
|

Musikskolan har tappat 25 elever sedan terminsstart. En av orsakerna är att undervisningen inte längre ligger under skoltid. Det handlar om en tolkning av den nya läroplanen 2011. Runtom i landets kommuner har frågan debatterats. I Lilla Edet beslutade bildningschefen Maria Andersson att undervisningen ska ligga utanför skoltid.

– Skollagen styr och jag ser till att kommunen följer lagar och förordningar. En elev ska ha synnerliga skäl för att få ledigt. Det får de varken för att spela fiol eller fotboll, säger hon. – Nu har i princip alla av våra elever sina musiklektioner efter skoltid, men det blir ju problem för dem som åker skolskjuts. Och det finns föräldrar som har bett att deras barn ska få gå ifrån under skoldagen, säger Ingmarie Romell, musikledare.

ANNONS

Maria Andersson förstår att det blir svårt för skolskjutsbarnen. – Men de barnen har inga föräldrar som ställer upp och kör de till fotboll heller, säger hon.

Ingmarie Romell jobbar heltid men för hennes kolleger innebär det att arbetstiden förskjuts till eftermiddag/kväll. I ett diskussionsunderlag skriver Eva Lejdbrant, kultur och fritidschef, att musiklärarna får näst intill ingen rast mellan lektionerna. Det blir mycket ensamarbete för flera av lärarna på kvällstid.

Elever kan ibland få vänta lång tid efter skolan för att få sin musiklektion. Det finns inga uppehållsrum så de får vänta utomhus. – Bildningschefen har inte kunnat överblicka konsekvenserna och kanske inte fört en tillräcklig dialog innan hon tog beslut, säger Eva Lejdbrant.

Kjell Johansson (S), ordförande i nämnden, tycker det är jättevikigt att värna om musikskolan. – Vi trodde nog inte riktigt på att det kunde bli så tokigt. Nu får vi diskutera hur vi ska göra framöver, bolla idéer och tankar.

För några år sedan flyttade musikskolan in i stationshuset. – Det har varit mycket bättre än de lokaler vi hade tidigare i Fuxernaskolan. Men nu talas det åter igen om att flytta oss tillbaka in i skolan, säger Ingmarie Romell.

Däremot har man i samband med projektet Mötesplats för unga talat om en framtida utveckling mot kulturskola. – I ett förslag talas om att musikskolan skulle flytta till Folkets hus. Och det vore bra på många sätt, ett riktigt lyft.

ANNONS

Ingmarie Romell tror att samarbete är en förutsättning för att musikskolan ska överleva. I Folkets hus finns konsertlokaler. Eleverna behöver inte vänta utomhus på sina lektioner och tillsammans med studieförbunden skulle man kunna utveckla en kulturskola med dans och teater bland annat. – Något måste göras, annars kommer musikskolan att självdö, säger hon.

• Kommunala musikskolan minskade 2010 från 5 till 3,45 lärartjänster fördelat på fem lärare, varav två arbetar heltid.

• Cirka 200 elever har individuell undervisning. Lärarna bedriver även undervisning i sång och rytmik för runt 200 förskolebarn.

• Musikskolan har lokaler i stationshuset och i Tingbergsgården. De besöker kommunens övriga skolor för enskild musikundervisning.

ANNONS