Nu går en Konsum-epok i graven

I går stängde Coop i Lilla Edet, och en nästan 100-årig epok gick i graven. Lönsamheten var för dålig.

ANNONS
|

De sista dagarna i december har Lilla Edet-borna hjälpt till att tömma Coop-butiken, många varor har reats ut. Egentligen skulle butiken stänga på nyårsafton, men redan i går bestämde man hastigt och lustigt att nu är det slut. Klockan ett var butiken stängd och öde, bara föreståndaren var kvar och tejpade för rutorna, men han ville inte uttala sig i tidningen.

Åke Persson gick förbi butiken precis efter stängningen och han brukade mest handla på Konsum, eftersom han bor precis intill.

- Jag tycker inte om att man stänger, för det ska alltid vara åtminstone två butiker i ett samhälle, sa han.

ANNONS

En annan Edet-bo som beklagade nedläggningen var Bengt Helgesson:

- Jag tycker att det är tråkigt. Jag brukar handla oftare på Konsum än på Boströms, det är bättre service och mer personligt. Jag hoppas att det kommer något nytt, kanske en lågpriskedja.

Konsum i Lilla Edet skulle fyllt 100 år i januari 2008.

Kooperativa föreningar började bildas i Sverige i slutet av 1800-talet, främst på grund av industrialiseringen, svåra ekonomiska förhållanden och behovet av alternativ till de starka, enskilda handlare som dominerade.

I Trollhättan hade arbetareföreningen försäljning till sina medlemmar redan 1867, men i Lilla Edet dröjde det till början av 1900-talet innan man på allvar diskuterade något slags konsumentkooperation.

Det började så smått med Pappersbruksarbetarnas handels-förening, sedan startade arbetarna vid sulfitfabriken i Göta en konsumtionsförening år 1907.

Föregångaren till dagens Coop bildades samma år, under namnet Lilla Edets kooperativa handelsförening. Initiativet togs av Verdandilogen Örnen, och 50 medlemmar antecknade sig omedelbart.

Varje arbetare hade rätt att bli medlem, och den första butikslokalen blev det hus som i dag är Sion. Lokalen gjordes i ordning, varulager inköptes och föreståndare blev A B Andrén. Den 10 januari 1908 öppnade butiken och öppettiderna blev 09.00-20.00. Fast på fredagar hölls butiken öppet "så länge som erfordrades". Till en början hade man lite problem med kunder som tog sig friheter i känslan av att det var deras egen butik, så man fick besluta att "kunder ej på något sätt få vistas innanför disken".

ANNONS

1930 byggdes en ny Kooperativ-affär där nuvarande Coop-butiken ligger.

ANNONS