En ny skatepark är planerad på det här området utanför Fuxernaskolan.
En ny skatepark är planerad på det här området utanför Fuxernaskolan.

Ny skatepark vid Fuxernaskolan?

Snart kan det bli verklighet med en ny skatepark i Lilla Edet. Långt gångna planer finns på att bygga en anläggning med hjälp av färdiga betongramper.… – Vi har kommit en bra bit på vägen och tror verkligen att det blir av, säger företagaren Harri Salminen.

ANNONS
|

Tidigare fanns en enkel träramp i Strömsparken som ungdomarna använde flitigt, men den blev snabbt utsliten och senare också förstörd. Det gjorde många av ungdomarna uppgivna.

De åker istället till Trollhättan, Uddevalla, Ljungskile och Göteborg för att träna och åka i riktiga anläggningar.

Efter händelsen i Strömsparken kom politikern Ulf Wetterlund (FP) i kontakt med ungdomarna och några föräldrar. Ganska snart började nya planer smidas och det är de som nu börjar ta form.

Vid södra delen av Fuxernaskolan, intill cirkulationsplatsen, fann man en stor asfalterad yta och en av kommunen godkänd plats.

– Det blir en halfpipe och lite olika slags betongramper, säger Harri Salminen som tillsammans med bland annat Mattias Jonsson drivit på projektet.

ANNONS

– Det är faktiskt barnen själva som dragit igång det här, de har även varit med på våra möten och fått inblick i hela processen, säger Mattias Jonsson.

Harri Salminen påpekar att det inte är någon jättestor park, men det är en god start på något som efterfrågas bland många ungdomar i samhället. Att åka kickbike är väldigt populärt.

– I första skedet är det viktigt att se till att det blir av, och att det inte drar ut på tiden. I andra hand kan vi undersöka om vi kan bygga ut, förklarar Salminen.

Kostnaden för hela projektet beräknas gå på runt 550 000 kronor. Det löser man bland annat genom bidrag från Idrottslyftet, som redan gett ett muntligt löfte om stöd, och lokal sponsring. Några företagare har redan anmält intresse, men fler behövs.

De färdiga betongramperna är ett billigt alternativ. Att gjuta en helt ny betonganläggning kostar 3-7 miljoner kronor.

På måndag ska man bilda en ny förening vilket är en förutsättning för bidraget.

– Leveranstiden är runt 2-3 veckor, kanske vi kan komma i gång före juni, funderar Harri Salminen.

Ulf Wetterlund (FP) har hållit i de kommunala kontakterna.

– Först tänkte vi att de nya ramperna skulle stå i Strömsparken. Men där finns ingen färdig yta som vid Fuxernaskolan, det skulle också krävas en hel del markarbete. Nu känns det bra att vi fått den här lösningen.

ANNONS

Barnen är glada för satsningen.

– Vi har längtat. Det är kul att få vara delaktig, säger en av killarna.

– Nu tror vi att detta ska bli av. När Harri är med tror vi det, säger en annan.

ANNONS