Nygamla metoder minskar dödligheten bland bröstcancerpatienter

De senaste åren har fler blivit diagnostiserade med bröstcancer. Även om incidensen har ökat, har man sett att dödligheten av cancerformen minskat.
– Framstegen som har gjorts är egentligen gamla framsteg, säger Per Karlsson.

ANNONS

I Sverige är det runt 8 500 personer som diagnostiseras med bröstcancer varje år. Enligt Folkhälsomyndigheten är det per år ungefär 1 300 personer som dör av sjukdomen, vilket är 33 dödsfall per 100 000 invånare. Per Karlsson, professor i onkologi på Göteborgs universitet, menar att effektiviseringen av behandlingar är en förklaring till den sjunkande dödssiffran.

– Det är flera delar som har gjort att den har minskat. En av delarna är tidig upptäckt. Sedan har vi fått bättre behandlingar. Bättre antihormonella behandlingar, bättre strålbehandlingar och mer effektiva cytostatika behandlingar, säger han.

Tidig upptäckt och mammografi

Framsteg görs hela tiden inom cancerforskningen. Från effektivisering av strålbehandling så den bara riktas mot det specifika området och behöver en kortare behandlingsperiod, till möjligheten av mammografi.

ANNONS

– Framstegen som har gjorts är egentligen gamla framsteg. Där mammografi givit allt bättre tidigdiagnostik och där de medicinska behandlingarna gradvis blivit allt bättre med tiden, säger Per Karlsson.

Genom att upptäcka bröstcancer tidigt ökar chanserna för positiv effekt av behandling. Tillsammans med de mer effektiviserade medicinska behandlingarna har detta gjort att de flesta som får bröstcancer botas.

”Känna igenom”

Risken att få bröstcancer ökar med åldern. Av alla som får bröstcancer är ungefär 80 procent 50 år eller äldre. Sjukdomen är vanligare bland kvinnor, men ungefär en procent är män.

– Det är väldigt ovanligt. Eftersom män har en platt bröstplatta är det lättare att känna en knöl. Ibland har män stora cancrar när de väl söker vård för att det oftast klassas som en kvinnosjukdom och de tänker att det inte kan hända dem, säger Per Karlsson.

Vad kan man göra för att själv hålla koll?

– När man börjar komma upp i åldern kan man känna igenom sina bröst någon gång i månaden. Det kan ju vara så med menstruation att körtlar ömmar, men om man hittar något man inte känner igen så borde man kolla med en läkare.

Han fortsätter:

– Sedan är ju det vanliga. Det är bra med fysisk aktivitet och inte dricka så mycket alkohol.

ANNONS

LÄS MER:”Jag är bra på att bryta ihop och gå vidare”

ANNONS