Gustav Bertilsson (EDL), Frej Dristig (SD) och Jonas Hilmersson (KD). Tillsammans samlar partierna 13 av de 16 mandat som behövs för majoritet i kommunfullmäktige.
Gustav Bertilsson (EDL), Frej Dristig (SD) och Jonas Hilmersson (KD). Tillsammans samlar partierna 13 av de 16 mandat som behövs för majoritet i kommunfullmäktige. Bild: Pressbild

Oppositionen samarbetar i kommunen

Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Edetlistan är överens om valteknisk samverkan i opposition.

ANNONS
|

I lördags kom Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Edetlistan överens om att ingå en valteknisk samverkan för att stärka oppositionen i Lilla Edets kommun. Detta enligt ett pressmeddelande på måndagsmorgonen.

Detta innebär att Edetlistan och Kristdemokraterna kommer att finnas representerade i kommunstyrelsen och de tre facknämnderna, något som annars inte vore möjligt av egen kraft.

Enligt pressmeddelandet tillsätter Sverigedemokraterna i sin tur vice ordförande i fullmäktige, nämnder och styrelser och kommer därmed att verka för att samtliga partier i den samlade oppositionen ges insyn och goda arbetsmöjligheter.

Frej Dristig, gruppledare för Sverigedemokraterna kommenterar:

– Det är mycket glädjande att alla riktiga oppositionspartier nu lyckats komma överens om en fördelning av de politiska uppdragen. Att alla riktiga oppositionspartierna finns i samtliga facknämnder och i kommunstyrelsen är viktigt för att få till en så bred granskning av det nya styret som möjligt, samtidigt som alla oppositionspartierna får möjlighet att påverka politiken i kommunen inom alla nämnder och kommunstyrelsen. Det är bra för demokratin och det är bra för Lilla Edet.

ANNONS

Gustav Bertilsson, gruppledare för Edetlistan säger i pressmeddelandet:

– Det är hedervärt av Sverigedemokraterna att ta initiativ till en överenskommelse där Edetlistans insyn och inflytande i kommunpolitiken ökar markant. Detta trots att vi är olika partier med olika inriktning i flera frågor. Vi hade inte varit nöjda med att sitta enbart i kommunfullmäktige och läsa nämndprotokoll. Vi ser fram emot att samarbeta som opposition i de frågor vi är överens och att föra konstruktiva dialoger i de frågor vi är oense.

Jonas Hilmersson, gruppledare för Kristdemokraterna kommenterar:

– Vi ser positivt till samverkan mellan Edetlistan och Sverigedemokraterna då vi har gemensamma valfrågor så som högstadieskolan i Lödöse samt en politisk samsyn som bäddar för ett bra samarbete. Vi kan även konstatera att vi kristdemokrater nu är det enda borgerliga alternativet i Lilla Edet och då är det särskilt viktigt att vi finns representerade i samtliga nämnder, vilket vi blir i denna samverkan.

Enligt pressmeddelandet rör överenskommelsen endast tillsättning av förtroendeuppdrag. Partierna är var för sig fria att driva sina respektive politiska förslag och söka stöd för dessa hos samtliga invalda partier.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS