Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Harry Berglund är ännu en socialdemokrat som fått nog av lokalpolitiken i Lilla Edet. Han är besviken på osämjan inom partiet och att han blivit åtsidosatt.

Osämja inom S

På kort tid har socialdemokraterna (S) i Lilla Edet drabbats av två avhopp. Först kommunalrådet Madeleine Dahlgren och nu omsorgsnämndens vice ordförande Harry Berglund. – Som det ser ut nu fanns det inte någon möjlighet att fortsätta, säger han.

Motsättningar inom social­demokraternas lokalförening fick Madeleine Dahlgren att avsäga sig samtliga politiska uppdrag 
i kommunen. Nu följs hon åt av Harry Berglund. Hans starkaste skäl till att kliva av är att han upplever att parti­kamraternas förtroende har sinat.

– Att jag stöttat Madeleine har troligen legat mig i fatet. Det är ingen hemlighet att det finns motsatta uppfattningar inom (S) i Lilla Edet. Men nu känns det som om jag ”petas”. Jag är mycket besviken, säger
Harry Berglund efter onsdagens möte i kommunfullmäktige där hans beslut offentliggjordes.

Ringdes upp

I tisdags höll Lilla Edet Arbetarekommun årsmöte. Inför de ny- och omval som skulle göras blev Harry Berglund uppringd av valberedningens ordförande i fredags. Han informerads om att han inte var nominerad till omval. I stället förordades John Nordling, ordförande för (S) i Lilla Edet.

Harry Berglund var dock nominerad från Fuxernas S-förening och han hade talat om att han var intresserad av att fortsätta.

– Jag funderade under helgen och vid årsmötet meddelade jag att skulle avgå. Jag lämnar omedelbart uppdraget som ersättare i kommunstyrelsen och vice ordförande i omsorgsnämnden. Men eftersom det är så kort tid kvar fortsätter jag som ersättare i kommunfullmäktige mandatperioden ut, säger Harry Berglund.

Han har funderat mycket på hur motsättningarna inom partiet har kunnat växa sig så starka att människor nu börjar hoppa av.

– Självklart måste man ibland tåla hårda ord inom politiken. Men för ett antal år sedan var jag politiskt engagerad i Vetlanda och där fanns inte alls den här typen av motsättningar, inte då i alla fall, säger han.

Skolan förvärrade

Enligt Harry Berglund förvärrades motsättningarna för cirka ett år sedan i samband med skolans omorganisation och har nu fortsatt i samband med arbetet med de planerade vindkraftverken.

– Om det i framtiden finns en möjlighet att fortsätta politiskt i Lilla Edet vill jag gärna göra det. Men som det ser ut nu tycker jag inte att jag kan det. Först måste gruppen komma över de motsättningar som finns.

Att byta parti är inte aktuellt och Harry Berglund avbryter inte medlemskapet i den lokala S-föreningen. Han fortsätter även som ersättare i valnämnden och ledamot i styrelsen för Lefab, Lilla Edets fjärrvärme AB.