Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/5

Pappersbruket utan el i flera timmar

En smäll hördes över Lilla Edet på torsdagsförmiddagen. Exakt varifrån var i början oklart, men räddningstjänsten kallades ut på flera olika larm.

Räddningstjänsten fick vid 10-tiden släcka en mindre brand i ett ställverk inne på pappersbrukets (SCA numera Essity) fabriksområde. Det brann dock aldrig inne i någon fabriksfastighet.

– Förmiddagsskiftet har skickats hem eftersom räddningstjänsten var tvungna att stänga av strömmen för att kunna släcka i ställverket som tillhör Vattenfall, säger TTELA:s reporter på plats, Pasi Hakopuro.

Utan el

Vid 11-tiden var släckningsarbetet klart. Varför det började brinna är oklart, men det var i inledningen av branden som det small i ställverket.

Efter branden är hela Essity utan elförsörjning. Vattenfall har skickat ut personal för att åtgärda problemen.

– Just nu finns ingen prognos för när felet ska vara avhjälpt. Men vi har personal på plats och spaningsflyg i luften för att kontrollera ledningarna till bruket. Men själva branden uppstod i ställverket, dock en väldigt liten brand. Att det small hänger ihop med att det blev strömlöst i en brytare. Då kan det smälla och uppstå gnistor, säger Lars-Åle Linander, pressekreterare på Vattenfall.

Strömmen kom tillbaka vid 13.40. Då hade man lett om strömmen förbi felkällan så att personalen kunde få tillgång till ställverket och reparera det som är trasigt.

– Det mesta i fabriken har vi kunnat starta upp igen, säger Joakim Molin, säkerhetsansvarig på Essity vid 16-tiden.

Hörde smällen

Annica Vikingsson jobbar på utlastningen i fabriken nära ställverket:

– Det small till ordentligt, det kändes nästan som att vi lyfte lite grand. Det var en otäck smäll, det tyckte de flesta av oss, säger Vikingsson på väg hem från fabriken.

Ett annat vittne hörde och såg det hela från en annan arbetsplats intill pappersbruket:

– Jag hörde en jäkla smäll, trodde först att det var ett lastbilsdäck som sprängdes ute på E45:an, det händer då och då. Men när jag gick ut för att hämta posten såg jag att det brann lite också, där borta vid fabriken, som en meterhög fackla ungefär.

I samband med larmet till pappersbruket kom även larm från Nygård och Ström. Dessa visade sig vara automatlarm.

[Texten uppdateras]