Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/5

Paret med barn som sin specialitet

Frej och Therese Dristig i Lilla Edet är ett par som många andra. Med en stor skillnad. De har sju barn – och ett åttonde är på väg.

Vid ingången till familjens hus i Ström i Lilla Edet står en skylt med texten: "Varning för hunden. Kärringen är inte klok hon heller".

Men "kärringen" i huset, Therese Dristig, gör ett allt annat än tokigt intryck när man träffar henne.

39-åringen som är uppvuxen i Biskopsgården på Hisingen, är en mogen kvinna som fött sju döttrar.

Det inger respekt.

Om någon vecka kommer barn nummer åtta. Och den här gången är det en pojke.

– Det spelar egentligen ingen roll vilket kön det blir. Huvudsaken är att de är friska när de kommer, säger Frej och Therese och tittar på varandra.

Fick två barn tidigt

Therese Dristig fick barn tidigt. Döttrarna Nadja, 20, och Nora, 18, är från ett tidigare förhållande, och sedan dess har hon fått fem barn till.

Moa, 10, Maja 5, Ellys 4, Estelle 3, och så lilla charmtrollet Juni, 1 år.

– När jag hade två barn så tänkte jag att det är väl lagom. Sedan separerade jag och hade några kortare förhållanden innan jag träffade Frej 2008. Två år senare gifte vi oss, berättar Therese.

Och på den vägen är det.

Dottern Moas förlossning 2009 var dramatisk. Allt gick väldigt fort och Frej fick själv förlösa henne inne på toaletten i familjens lägenhet i Göteborg. Samtidigt hade han personal från SOS Alarm i telefonen som gav instruktioner.

– Det var ett sånt där tillfälle då jag inte visste om jag bara skulle hoppa ut genom fönstret eller vart jag skulle ta vägen, säger Frej när han minns tillbaka.

Nu har ni sju barn. Var det tanken från början att ni skulle ha så många?

– Kanske inte från början, men det har blivit naturligt att vilja ha fler. Alla har varit välplanerade, säger Therese.

Kan tänka mig att ni fått en del kommentarer ändå?

– Oh ja. Vi får många kommentarer. "Har ni ingen tv i sovrummet eller?" är kanske den vanligaste, säger Frej och skrattar.

Under intervjun är det full fart på döttrarna. För Frej och Therese är det helt naturligt med mycket liv och rörelse omkring sig.

– Jag skulle bli rastlös om jag var ensam för länge. Jag får nästan panik när jag är inne på förlossningen i två dagar. Det är sååå tyst där, säger Therese.

En annan sak jag undrar över. Hur går det med ekonomin? Blöjor, barnomsorg och mat till sju barn är inte gratis.

– Vi slutade röka för många år sedan, vi är aldrig ute på krogen och vi har löst barnomsorgen själva. Dessutom är vi inte ute och reser i världen, säger Therese som helst gör saker tillsammans med barnen.

Paret verkar nöjt med det lilla.

– Vi brukar göra utflykter till Liseberg ibland, eller till Frejs pappa i Grästorp. Sedan brukar vi ta med barnen till nån sjö och bada eller så går vi ut i svampskogen.

Trivs på landet

Therese Dristig är sjukskriven för närvarande men har tidigare jobbat som personlig assistent. I somras började hon jobba extra som vårdbiträde på Pilgården i Lilla Edet, och hon trivs bra med "livet på landet".

– Det är mycket bättre för barnen att växa upp här än i Göteborg, säger hon.

Frej Dristig som är 37 år, jobbar som gruppledare för parkeringsövervakningen på Securitas i Uddevalla. Han är även kommunpolitiker och representerar Sverigedemokraterna i Lilla Edets kommunstyrelse. Han är uppvuxen i Kungälv.

– Det var en slump som gjorde att vi hamnade i Lilla Edet. Vi kollade på hus i Ucklum och Stenungsund också men så hittade vi ett hus här som hade ett bra pris.

Blir det ännu fler barn i framtiden?

– Kanske inte som det känns nu, men man vet aldrig hur man tänker sedan.

Hur är det då att vara barn i en syskonskara på sju och få kämpa om föräldrarnas uppmärksamhet?

– Det är jobbigt ibland, men på fredag- och lördagskvällar får jag sitta uppe och kolla på film med mamma och pappa när de mindre barnen har lagt sig, säger Moa Dristig.