Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Kommunen uppmanar folk att spola extra och att anmäla om man känner av en annorlunda smak eller lukt på vattnet. Bild: Håkon Mosvold Larsen/TT
Kommunen uppmanar folk att spola extra och att anmäla om man känner av en annorlunda smak eller lukt på vattnet. Bild: Håkon Mosvold Larsen/TT

Problem med dricksvattnet i Lilla Edet

Dricksvattnet i Lilla Edet har den senaste tiden haft lukt- och smakvariationer.
– Vi jobbar för fullt med problemet, men vattnet är tjänligt, säger VA-chefen Franz Wallebäck.

Problemet med annorlunda lukt och smak på dricksvattnet har pågått en tid. Främst i Nygård, men avvikelser har rapporterats även i Göta, Ström och Lilla Edet.

Kommunen har lyckats åtgärda bekymret endast tillfälligt, problemen har återkommit.

Håller på

Ett bekymmer är att det inte går att peka ut exakt vad som är problemet.

– Vi tar extra prover och håller på kontinuerligt med att komma till rätta med problemet. När vi väl vet vad vi ska göra kommer vi att agera omedelbart, säger VA-chefen Franz Wallebäck.

En möjlig teori är att den hinna av biofilm som bildas i ledningarna har släppt, det i sin tur kan leda till förändringar i lukt och smak.

– Det är ett vedertaget problem och ganska vanligt i branschen, det har många andra kommuner än Lilla Edet fått erfara, , säger Franz Wallebäck:

Spola extra

– Det är många faktorer som kan påverka, bland annat om det varit förändringar i klordoseringen, om det är stillastående vatten eller om ett bra flöde, eller vid förändringar med värme och kyla.

Kommunen informerar på hemsidan om variationer i dricksvattnet och uppmanar folk att anmäla. Där skriver man om en "mossliknande lukt och smak". Man uppmanar även brukare att spola extra för att få omsättning på vattnet.