Så enkelt stjäls dina pengar

Den nya blippfunktionen som många bankkort nu är utrustade med gör att kort inte behöver dras för att registreras.

ANNONS
|

Den nya blippfunktionen som många bankkort är utrustade med gör att kort inte behöver dras för att registreras vid köp. Orhan Polat, pizzabagare i Lilla Edet, har spelat in en film med sina kollegor på pizzerian som visar hur pass lätt det var att stjäla pengar från någon. Det har att göra med att kortet inte fysiskt behöver vara i kontakt med en kortläsare utan det räcker att kortet bara är i närheten av en avläsningscentral för att ett köp ska registreras.

Film som visar hur stölden går till

Orhan Polat och hans kollegor på, Roma Pizzeria vill uppmärksamma allmänheten om hur lätt det är att bli bestulen på det här sättet. I filmen visar Orhan Polat hur kortterminalen kan användas för att ta pengar från bankkortet utan att kortet det lämnar fickan. – Han hade inte behövt märka någonting, det här hade kunnat göras på tunnelbanan, eller i kön. Jag vill inte att folk ska drabbas, säger Orhan Polat till Expressen.

ANNONS

Högre belopp utomlands

I Sverige kan man inte dra högre belopp än 250 kronor på detta sätt, med vissa variationer beroende på bank. Däremot kan det skiljas sig betydligt utomlands. Konsumentverket har sedan tidigare gått ut och varnat för blippfunktionen och föreslår att den funktionen bör kunna stängas av när kunden åker utomlands.

ANNONS