Det kan bli tomma SD-stolar den 19 oktober då kommunfullmäktige i Lilla Edet sammanträder nästa gång.
Det kan bli tomma SD-stolar den 19 oktober då kommunfullmäktige i Lilla Edet sammanträder nästa gång.

SD får inte hålla möte i Folkets hus

Beslutet att inte låta SD hålla interna politiska möten i Folkets hus kvarstår.

ANNONS
|

Folkets hus styrelse i Lilla Edet hade möte under tisdagskvällen där man diskuterade beslutet att neka Sverigedemokraterna att hålla ett internt politiskt möte i lokalerna. Ordförande Eva Lejdbrandt berättar för TTELA att beslutet står kvar även efter mötet. – Vi håller oss till Folkets Hus och Parkers uthyrningspolicy, säger hon.

Styrelsen har lagt ut en text på sin Facebooksida som motiverar beslutet, se inlägget nedan. Policyn är en rekommendation från centralt håll och lokalt kan man välja att göra avsteg från densamma. – Men vi har valt att inte göra det, förklarar Lejdbrandt och fortsätter: – Däremot är SD välkomna på fullmäktigemöten, en församling som de är invalda i och som kommunen arrangerar.

ANNONS

Att SD nu i stället vill bojkotta fullmäktigemötena, de hotar också med att demonstrera vid nästa sammanträde, eftersom de hålls i Folkets hus tycker hon är beklagligt. – Det är två olika frågor som SD blandar ihop. Vi har sagt nej till att låta SD hålla ett internt möte i Folkets hus. Fullmäktige är de delaktiga i och har alltid varit välkomna där. Det är viktigt att skilja på vilken typ av möte det är och vem som håller i det.

Kommunchefen Lena Palm har också varit i kontakt med SD och skriver via mejl att det inte finns några indikationer på att säkerheten ska vara hotad vid fullmäktige. Hon skriver också att kommunen i fortsättningen kommer att använda Folkets hus lokaler som mötesplats.

SD:s Mattias Ternehäll svarar via mejl med att kalla det för mobbing och hån, han skriver också att Folkets hus inte stödjer grundläggande demokrati.

Camilla Olofsson, gruppledare och ordförande i Moderaterna, tycker att det är synd om SD väljer att bojkotta fullmäktige: – Jag kan förstå SD, men här gäller det att hålla isär Folkets hus och fullmäktige. Det är också synd om de hotar med att hoppa av även fullmäktige, som de gjorde i demokrati- och mångfaldsberedningen, om de inte får som de vill. Då kan de inte vara med och påverka.

ANNONS

Beslutet från Folkets hus styrelse:

ANNONS