SD klättrade starkt i Lilla Edet

Sverigedemokraterna i Lilla Edet gör ett superval och ökar nio procent till 25,6. Socialdemokraterna tappade 7 procent till 26,5 och är fortfarande största parti i Lilla Edet, med knapp marginal. I riksdagen blev SD största parti i Lilla Edet med 30 procent.

ANNONS
|

När samtliga åtta distrikt räknats i kommunvalet har SD klättrat med nio procent och landade på starka 25,6 procent.

– Det här känns mycket bra, det blev mycket jubel och god stämning när siffrorna presenterades, säger SD:s första namn på listan Frej Dristig.

Partiet hade siktat in sig på 22 procent, men ökade mer än det.

– En klar framgång för oss, kommenterar Frej Dristig.

Socialdemokraterna tappade 7,3 procent jämfört med förra valet och hamnade på 26,5 procent.

– Vi har tagit tuffa beslut under mandatperioden och kämpat mycket med ekonomin. Nu ska det bli spännande att se om vi får ihop en majoritet, kommenterar kommunstyrelsens ordförande Carlos Rebelo Da Silva (S).

ANNONS

Förutom SD gick även C bra och ökade nästan tre procent till 19 procent av rösterna.

– Det känns jättebra att det går åt rätt håll för oss. Nu får vi förhandla och se vad kan bli för konstellation, vi brukar avvakta onsdagens räkning för att veta exakt, säger Julia Färjhage (C) oppositionsråd.

Om C samarbetar med M, KD och MP får man tolv mandat vilket är ett mera än majoritetens elva. Om man väljer att lämna SD utanför ett samarbete vill säga, SD får åtta mandat.

Miljöpartiet hamnade precis på spärren, 2,0 procent, och behåller därmed sitt mandat i fullmäktige.

Även i riksdagsvalet gjorde SD starka siffror. När alla åtta Lilla Edetdistrikt var inräknade klättrade man i kommunen till 30 procent.

LÄS MER: Så gick valet i Lilla Edet

Socialdemokraterna tappade 6,4 procent till 29,1 procent efter att alla Lilla Edetdistrikt räknats in riksdagsvalet.

ANNONS