Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Ulf Wetterlund fick ta emot kritik för demokrati- och mångfaldsberedningens slutrapport som presenterades i fullmäktige. Foto: Pasi Hakopuro

Slutrapport från kritiserad beredning

Demokrati- och mångfaldsberedningen är nu klar, med en rad förslag till demokratiförbättringar. Men ordförande Ulf Wetterlund fick ta emot hård kritik under fullmäktige.

Beredningen har jobbat i två år med att ta fram förslag på hur dialogen mellan kommunen och medborgarna kan utvecklas samt hur den demokratiska processen kan förbättras.
Ordförande Ulf Wetterlund (L) levererade slutrapporten under onsdagens fullmäktige:
– En framgångsfaktor med arbetet har varit omvärldsbevakningen, vi har bland annat tittat på hur grannkommuner jobbar med de här frågorna, vilket har varit värdefullt.
Men beredningen stötte på hårt motstånd från oppositionspartierna. Inte själva förslagen i slutrapporten, utan mera att beredningen har varit onödig och dyr och att förslagen saknar en kostnadskalkyl. 
– Det hela är ett stort skämt, klippa och klistra idéer. Efter fyra möten satt vi fortfarande och diskuterade vad uppdraget var, sa Camilla Olofsson (M) vars parti hoppade av uppdraget.

Partikamraten Andreas Nelin (M) menade att beredningen uppskattningsvis kostat skattebetalarna 150 000 kronor.
– Att då fortsätta att utreda flera av förslagen som ni föreslår är inte rätt väg att gå. 
Även Sverigedemokraternas Christer Ädel var uppe i talarstolen och levererade i stort sett samma kritik som Moderaterna; slöseri med pengar.
Vänsterpartiets Peter Spjuth (V) försvarade beredningens uppdrag och menade att kostnaden för uppdraget under två år visst kan vara försvarbart.
– Det är ett föraktfullt sätt att uttrycka sig på, sa han med adress åt Camilla Olofsson:
– Beredningen har fullgjort ett uppdrag, det är inte meningen att det inte ska generera något. Ni har tidigare velat öka demokratin för att kommuninvånare ska känna sig mera delaktiga, här presenteras flera exempel på hur det kan göras, då menar ni att det är det fel, fortsätter Spjuth.

Bland de många förslagen finns till exempel ett ungdomsråd, ett nyhetsblad till invånarna, introduktion av nya invånare med fika och rundtur i kommunen.
– Vi måste bjuda in ungdomarna på något sätt. Där är vi inte bra jämfört med andra kommuner, sa Ulf Wetterlund.
En idé som kan bli av redan i höst är utbildning av tjänstemän och politiker om hur en invånardialog ska genomföras.
– Vi har ett uppdrag att och vi har tagit fram idéer som gör skillnad. Vi ligger efter andra kommuner i de här frågorna. Vi får hoppas att idéerna lever vidare, sa Ulf Wetterlund.