Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I Hercules småföretagarby är det nu fullbelagt. Lidbergs bygg AB är ett av företagen och i deras plåtslageri är det fullt upp. Kent Karlsson och Evert Nilsson jobbar med några metallstöttor som ska levereras till SCA.

Småföretagarbyn behöver byggas ut

I småföretagarbyn finns över 20 hyres­gäster. Fler företag skulle vilja flytta in, men då krävs en utbyggnad.

Hercules småföretagarby, som ligger i södra delen av Lilla Edets tätort, har byggts ut i takt med att antal hyresgäster ökar.

– De hyr lokalyta eller markyta. Vissa har lager, förråd eller uppställningsplats, så alla har inte verksamhet på området, berättar Lars Wijkmark, vd på Leifab som äger fastigheten.

Slut på yta

Det är runt 15 av hyresgästerna som har verk­städer eller liknande på det inhägnade området.

– Nu har vi inte plats till fler företag på dessa ytor, men vi kan bygga ut. Leifab äger marken härifrån ned till gamla järnvägsspåren som nu är cykelbana. Problemet är att marken behöver pålas om man ska bygga ut.

Lars Wijkmark hoppas framöver att Leifabs möjligheter att erbjuda industri­lokaler ska öka, eventuellt med ett industrihotell.

Hyresgästerna i småföretagarbyn har även gemensamma utrymmen: en matsal, duschar och toaletter. Det är några av företagen som använder dessa.

– I dag har vi kontakt med våra hyresgäster per brev, men vi planerar hyresgästträffar. Då kan vi höra lite om hur de tycker det fungerar, kanske göra upp ett skötselschema för gemensamma utrymmen, säger Raimo Proos, arbetsledare på Leifab.

Bra läge

Raimo Proos tycker att området har blivit trivsammare efter att man städat upp lite.

– Här fanns skrotbilar och annat som tidigare hyresgäster bara hade lämnat. Nu har vi fått lite ordning och reda, säger han.

Lidbergs Bygg AB, med 17 anställda, har de största lokalerna på området sedan fem år tillbaka. Bolaget har både byggverksamhet och plåtslageri. Mycket av arbetena görs av naturliga skäl ute på byggarbetsplatser, men i lokalerna finns både kontor och verkstad.

Blomstrar

Lars Wijkmark tycker det är roligt att se småföretagarbyn blomstra.

– Läget här vid det nybyggda Lilla Edetmotet är strategiskt. Och det är en spännande tid med expansion i hela kommunen.

Strax intill företagarbyn ligger fastigheten Juno, som för många år sedan detaljplanerades. Då fanns det planer på ett köpcentrum.

– Nu pågår en handels­utredning och det finns eventuellt intresse för att bygga någon typ av specialbutik där, berättar Lars Wijkmark.